Književne nagrade

Gojku Božoviću uručeni "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" 

  • 25.12.2018. 14:30

Književniku Gojku Božoviću danas su u Vukovoj zadužbini u Beogradu uručene književne nagrade "Kočićevo pero" za knjigu poezije "Mapa" i "Kočićeva knjiga" za cjelokupno književno stvaralaštvo, koje dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

Direktor Vukove zadužbine Nikola Vukolić rekao je da je žiri, u čijem su sastavu, osim njega, bili i pisac Miljenko Jergović i književni kritičar Mladen Vesković, jednoglasno odlučio da Božoviću pripadne nagrada "Kočićevo pero", koja se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi. 

Vukolić je istakao da je Božović pjesnik, pisac, esejista i kritičar koji je stvorio raskošno književno djelo i predstavlja jedno od najznačajnijih imena ovog književnog prostora. 

Kritičar Mladen Vesković istakao je da je Božovićeva poezija vrlo specifična jer je razumna i takva da vodi pomirenju sa životom, ali i borbi protiv očaja. 

On je ocijenio da je nagrada istovremeno priznanje i poeziji, koja je danas marginalizovana. 

Autor nagrađene knjige Gojko Božović istakao je na svečanoj dodjeli da je poezija jedan od neuporedivih načina da se pitanja postavljaju, a potom da se traga za odgovorima koji će obasjati svijet onako kako je to činio humor u Kočićevim pričama. 

"Putovanje, koje je osnovna figura knjige `Mapa`, zapravo je neprestani preobražaj lirskog subjekta u susretu sa novim slikama i uvidima, iskustvima i situacijama posle kojih niko ne može ostati isti ukoliko želi da bude čovek svog vremena i čovek koji je spreman da razume vlastito vreme", rekao je Božović. 

Pisac Miljenko Jergović ocijenio je da u dugom nizu dobitnika "Kočićevog pera" i "Kočićeve knjige" gotovo da nije bilo pisca koji se tako intenzivno razlikuje od Petra Kočića. 

Međutim, kako je istakao Jergović, Božović se zalaže za isto ono za šta se borio i Petar Kočić u teškim vremenima, i to u skladu sa svojom prirodom i pjesničkom istrajnošću. 

"Gojko Božović je sve ono što Petar Kočić nije bio, a bolje bi mu bilo da jeste. On je istrajan, razuman i sporazumljiv. Ništa od toga nesrećni Kočić nije bio i to ga je skupo koštalo", rekao je Jergović. 

Knjigu "Mapa" izdala je Gradska biblioteka "Kraljevo" u ediciji "Povelja". 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија