Žiri saopštio odluku

"Kočićevo pero" za proljeće i ljeto 2018. pripašće Stevanu Tontiću

  • 23.07.2018. 17:17

Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće i leto 2018. za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i riječi biće uručena 25. jula u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu Stevanu Tontiću za knjigu "Ta mjesta", u izdanju "Agore".

Jednoglasnu odluku da priznanje pripadne Tontiću donio je žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsiednik), Miljenko Jeregović i Mladen Vesković. 

Knjigu "Ta mjesta" čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima (kao što su Sarajevo i Berlin), izvještaji o susretima po evropskim metropolama, kao i doživljaj iz jedne vrlo uzbudljive posjete Jerusalimu i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji. 

"U knjigu nas uvodi opsežan autobiografski zapis o jednodnevnoj posjeti svome istorijski "potopljenom" krajiškom zavičaju, u znaku sjećanja na djetinjstvo i likove Branka Ćopića i Skendera Kulenovića. Uz svaki prozni tekst priložena je poneka Tontićeva pjesma, tako da se ova njegova svjedočenja o mjestima u kojima je živio i ljudima sa kojima se susretao, daju uvijek i u prozi i u stihu", naveo je Vukolić. 

"Čitajući Tontićevu knjigu, prolazimo kroz zgusnute atmosfere našeg turbulentnog doba u kojem započinju novi sukobi i prije nego što su se stari završili. Posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva, dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada", ocijenio je predsjednik žirija. 

Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, primjećuje Vukolić, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmijenjenu sredinu, izabravši da živi u "srpskoj Atini". 

"Ovakve knjige se ne pišu i ne izlaze često i otuda je njihov značaj još veći", rekao je Vukolić. 

Nagradu "Kočićevo pero" dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина