"Kozara etno 2018"

Gosti iz cijelog svijeta predstavljaju svoju tradiciju i običaje

  • 30.06.2018. 19:54

Etno zvucima otvoren je 14. Festival “Kozara Etno”. Učesnici koji su stigli iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Irana, Indije, Meksika, Čilea i Bosne i Hercegovine, u Piskavici su pokazali svoje običaje i tradiciju.

“Da bismo više cijenili svoje, moramo upoznati tuđe”, poručuju organizatori.

“Mene lično je vodila ideja da promociju Kozare, Potkozarja, kompletnog ovog dijela Republike Srpske i Bosne i Hercegovine promovišemo u svijetu i programski kroz KUD “Piskavicu” i kroz Festival “Kozara etno”, ali, normalno, tu da i našu kulturu upoznaju širom Evrope i svijeta i drugi”, kaže Mirko Arambašić iz KUD-a “Piskavica”.

“Naravno, taj kulturni identitet koji je oličen u materijalnoj, duhovnoj i socijalnoj kulturi ima veliku vrijednost, posebno u turizmu gdje mi upravo sa svojim proizvodima i uslugama na bazi tog kulturnog identiteta stičemo onu, nama veoma potrebnu, konkurentnost", dodaje Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banjaluka.

Narodne nošnje, ručni vezovi, tradicionalna jela, razglednice, između ostalog, krasili su štandove izlagača. Kozara je divna, a domaćini za primjer, kažu gosti. 

“Ljudi su predivni, to je ono što nam se ovdje dopada. Posjetili smo i centar Banjaluke, a to je kao nedotaknuto turističko mjesto. Veoma je lijepo", kaže Jagadis iz Indije. 

"Nadam se da će se svi lijepo provesti i voljela bih se ovdje vratiti i naredne godine”, kaže Ilza iz Meksika.

“Za svaki narod je tradicija nešto što obilježava taj narod i svakako da puno znači kada postoje festivali gdje se to njeguje i gdje se omogućava društvima da to i prikažu i da vide kako to i drugi rade”, kaže Zlata iz Srbije.

Tema ovogodišnjeg festivala je ženska moba. Nakon dva dana u Piskavici, manifestacija se seli na banjalučki Kastel, gdje će biti održan festival svjetske etno muzike.