"Kozara etno 2018"

Otvoren 14. Međunarodni festival tradicije i običaja

  • 29.06.2018. 21:40

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je večeras u Piskavici kod Banjaluke 14. Međunarodni festival tradicije i običaja "Kozara etno 2018", koji je okupio više od 400 učesnika iz osam zemalja svijeta.

Samostalni stručni saradnik u banjalučkoj Turističkoj organizaciji Mladen Šukalo istakao je značaj ovog festivala i povod da Banjaluku posjete gosti sa tri kontinenta. 

"Učesnici dolaze iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Irana, Meksika, Indije, Čilea i BiH, te će publika u toku četiri dana festivala moći na jednom mjestu vidjeti različitosti kulturnih identiteta", rekao je Šukalo. 

On je istakao da je festival prilika i da se predstavi lokalni kulturni identitet grada Banjaluke. 

"Festival je obogaćen različitim sadržajima, te se kulturni identiteti zemalja učesnica promovišu kroz ples, muziku, pjesmu, nacionalna jela, te rukotvorine, kao i takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplina, kao što je bacanje kamena sa ramena i skok u dalj iz mjesta, gdje će učestvovati svi gosti festivala", rekao je Šukalo. 

On je naveo da je tema ovog 14. po redu festivala "Kozara etno 2018" tradicionalni običaj "ženska moba", koja će imati svoj scenski prikaz u okviru festivala i izložbu koja prikazuje ovaj stari običaj potkozarskog kraja. 

Prema njegovim riječima, posebno interesantan segment festivala biće muzički program "Etno fjužn", odnosno fuzija tradicionalnog i modernog, koji se održava treći dan festivala. 

On je dodao da će u okviru ovog karakterističnog muzičkog programa biti održane i dvije modne revije, obogaćene tradicionalnim motivima i ornamentima različitih regija utkanih na haljinama i tunikama modernog kroja. 

Međunarodni festival "Kozara etno 2018" trajaće do ponedjeljka, 2. jula.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.