Najbolji u Srpskoj

Guslar iz Trebinja zauzeo prvo mjesto među 45 takmičara

  • Извор: Независне
  • 04.07.2022. 16:48

Trebinjac Jugoslav Ilić zvanično je najbolji guslar Republike Srpske, jer je na nedavnom Festivalu guslara Republike Srpske održanom u Banjaluci zauzeo prvo mjesto među 45 najboljih.

Za njega, ali i za njegove prijatelje iz trebinjskog Guslarskog društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković" gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je organizovao prijem, na kome je Ilić, kao dugogodišnji guslar sa festivalskim i takmičarskim iskustvom, istakao da mu je ovo jedno od najdražih priznanja. 

"U polufinalu sam bio treći, a u finalnom dijelu večeri sam zauzeo prvo mjesto, što mi imponuje i zbog činjenice da je konkurencija, iz svih regija Republike Srpske, bila baš dobra, od istočne Hercegovine, preko čuvenih romanijskih guslara, pa do Krajine, ali sam i u žrijebanju, kao i odabiru pjesama, imao sreće", kazao je Ilić.

Naročito mu je drago što mu je Kosta Plakalović, višestruki prvak Jugoslavije u guslanju, i u polufinalu i u finalu dao desetke kao najveće ocjene, ali mu je još draže što je on donio pobjednički pehar u Trebinje, uz nadu da će ubuduće biti još bolji.

"U oktobru slijedi savezno takmičenje u Višegradu, na kome će nastupiti po deset guslara iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, pa ću se potruditi da budem barem u vrhu ljestvice", dodaje Ilić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izrazio zadovoljstvo što je upravo guslar iz Trebinja proglašen najboljim u Republici Srpskoj i što njeguje tradiciju ovoga kraja, u čemu će i ubuduće, kako je dodao, guslari imati punu podršku ove lokalne uprave.

"Važno je da ovi ljudi ne zaboravljaju ko su nam bili preci, da njeguju tradiciju i da djeci pokažemo taj put, zbog čega ćemo davati podršku guslarskim i kulturno-umjetničkim društvima i u narednom periodu, pa smo i danas razgovarali o budućim projektima i da sve što je u našem kapacitetu zdušno podržimo, bilo da su u pitanju guslari, ili održavanje nekog republičkog ili regionalnog takmičenja kome bismo bili domaćini", dodao je juče Ćurić.

Podsjetivši da gusle nisu samo jednostavan muzički instrument, nego su one dio srpskog identiteta, Jovan Slado Ninković, predsjednik Skupštine Društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković" je istakao da su u Društvu zadovoljni podrškom lokalnih vlasti koje, kako dodaje, znaju ko su, odakle su, zašto su tu i gdje žele da budu.



Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок