"Zlatni rez 42: Djeca Kozare"

Janković: Snimanje Zafranovićevog filma o djeci Kozare biće završeno do kraja avgusta

  • Извор: СРНА
  • 28.07.2023. 09:02

Film "Zlatni rez 42: Djeca Kozare" Lordana Zafranovića, koji govori o stradanju srpske djece u ustaškim dječijim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), očekuje se da će biti završen do kraja avgusta, rekao je producent ovog ostvarenja Zoran Janković.

"Mi smo uveliko u snimanju, ostalo je još planirano da do posljednjih dana avgusta, 27. ili 28. avgusta, završimo snimanje", rekao je Janković, dodajući da se trenutno snima u Banatu u Srbiji.

On je dodao da se potom snimanje "seli" za Jagodinu, okolinu Mačve, te Pančevo i time se ono završava, a neke završne scene biće snimljene u Jagodini.

"Ide sve super. Jako sam zadovoljan sa ovim što smo sve uradali. Veliki posao je urađen", rekao je Janković.

Zatražen produžetak obustave radova na putu Stanari - Rudanka

Zatražen produžetak obustave radova na putu Stanari - Rudanka

On je rekao da će biti neke scene snimane i u Republici Srpskoj, pred kraj snimanja, te da ima u vidu neke dvije lokacije, ali nije mogao još da kaže koje.

"Imali smo dosta kiše u junu, pa nam se plan snimanja poremetio, ali smo ga sad uspostavili. Jedino što može da nas poremeti u planu je kiša, zato što se sve radi u eksterijeru", naveo je Janković.

Janković nije mogao da kaže kada će biti premijera ovog filma, jer je još rano, ali svakako iduće godine.

"Sada kada završimo snimanje, ulazimo u proces montaže. Svakako, iduće godine biće premijera", dodao je on.

On je rekao da su snimane potresne scene, te da je ovaj film veliki projekat, sa velikom ekipom, kao i da je on zadovoljan svime što je do sada snimljeno i da sve izgleda apsolutno vrhunski.

"Mi smo snimili nekih više od dvije trećine i ostala je još jedna trećina", rekao je Janković za Srnu.

Nova gljivična infekcija - globalna prijetnja po javno zdravlje

Nova gljivična infekcija - globalna prijetnja po javno zdravlje

"Zlatni rez 42: Djeca Kozare" su profesionalni i životni projekat Lordana Zafranovića, u kome se bavi jednom od najvećih tema u istoriji čovječanstva - temom zla.

Scenario je inspirisan po istinitoj priči o sudbini desetine hiljade djece s područja Kozare koja su tokom Drugo svjetskog rata odvedena u logore smrti - jedine dječije logore u Evropi, formirane u fašističkoj NDH.

Centralna nit filma je sudbina troje djece - sestre Zore i njene dvojice braće koji su ljeta 1942. godine sa majkom bježali od fašista dubičkim putem. Majka i njena djeca, gladni i žedni, su bježeći zajedno sa stotinama izgnanika završili u sabirnom centru broj tri, logoru Jasenovac.

"Zlatni rez 42: Djeca Kozare" snima se u režiji Lordana Zafranovića, po scenariju Arsena Diklića i Zafranovića i to nakon 40 godina od kada je književnik Diklić napisao scenario i brojnih pokušaja da se obezbijedi finansiranje filma.

Dokazano zašto jedemo čokoladu u PMS-u

Dokazano zašto jedemo čokoladu u PMS-u

Snimanja su krenula u julu 2022. godine, a nastavljena u maju 2023. godine na lokacijama u Srbiji i Republici Srpskoj i planirano je da traju do kraja avgusta 2023. godine.

Premijera filma je planirana tokom iduće godine.

Film se snima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, u produkciji "Košutnjak filma".

Sa filmom nastaje i istoimena mini-serija u šest epizoda koja će se emitovati na RTS-u.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!