Изложба

Како су изгледале рекламе у старој штампи

  • Извор: СРНА
  • 30.11.2023. 21:23

Изложба под називом “Рекламирање и оглашавање у старој штампи ‒ не кошта ништа прочитати ову објаву” аутора Берислава Благојевића отворена је у Источном Старом Граду, а садржи огласе и рекламе из часописа “Зора”, “Врач погађач”, “Отаџбина” и “Врбаске новине”, који су штампани крајем 19. и почетком 20. вијека, до почетка Другог свјетског рата.

Изложба је реализована у сарадњи Народне библиотеке Источни Стари Град и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Према ријечима аутора, за изложбу је коришћен дио материјала из фондова Народне и универзитеске библиотеке Републике Српске, а нешто и из фондова других библиотека.

Благојевић је истакао да кроз ове огласе и рекламе провијавају хумористичке ноте, које су битне и у данашњем маркетингу, али и да има и озбиљних из аутомобилске, кожарске или текстилне индустрије.

– И прије 100 година били смо конкурентни са Европом, могли смо испратити одређене трендове и у графичкој припреми и техничкој опреми тога доба – рекао је Благојевић.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изјавио је да је циљ ове изложбе да се посјетиоци упознају са развојем маркетиншког приступа кроз одређени период у штампаним медијима.

– Такође, може се вид‌јети и како су оглашивачи кроз маркетиншки приступ, путем новинских чланака, часописа или других штампаних формата покушавали привући пажњу читалаца и потенцијалних потрошача – навео је Радовић.

Берислав Благојевић је магистар географских наука, а одрастао је и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци, гд‌је тренутно живи и ради. Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику, а д‌јела су му превођена на неколико свјетских језика.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина