Od 26. do 28. avgusta

Krajem sedmice počinje 57. Kočićev zbor

  • Извор: Агенције
  • 22.08.2022. 10:52

Pripreme za 57. Kočićev zbor, koji će biti održan krajem sedmice, su u završnoj fazi.

Novi koncept, koji se sastoji od dana istine, slobode i otadžbine, u periodu od 26. do 28. avgusta ponudiće sugrađanima bogat i zanimljiv program.

Svečano otvaranje „Kočićevog zbora“ biće upriličeno 26. avgusta u Parku „Petar Kočić“, kada će biti položeni vijenci na spomenik našem književniku i narodnom tribunu. Tada će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče“ za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U večernjim časovima biće održano veče satire, kada će na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupiti domaći književniici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Drugi dan nazvan Dan slobode – donosi raznovrsne sadržaje koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Tako će Zmijanjska kultura i tradicija biti predstavljena na zborištu „Kod Jablana“ (gradski šator). Posjetioci će imati priliku da tada učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju modnu reviju Zmijanjskog veza, probaju jela tradicionalne kuhinje i sl.

Posebno zanimljiva biće i radionica kuhanja, a „Kuhinjica“ će pozvati da se prijave i čitave porodice da na licu mjesta vide kako su se pripremala tradicionalna jela.

U porti manastira Gomionica biće održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču Ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan“.

Završnog trećeg dana, 28. avgusta u Stričićima biće održana svečana akademija, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Kočićeve nagrade. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan“.

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“, 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića i položeni vijenci na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

(foto: Glas Srpske)

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм