Прослављени српски редитељ

Кустурица и Водолазкин о заједничком раду на екранизацији романа "Лавр"

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2023. 18:17

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица и руски писац Јевгениј Водолазкин званично су најавили прву заједничку сарадњу на филмској адаптацији Водолазкиновог романа "Лавр".

Кустурица је рекао да ће филм бити на руском језику.

- Дошао сам у Русију да би снимао руске филмове на руском. Роман Водолазкина ми се веома допао, па ће се он наћи у улози сценаристе - додао је Кустурица.

Он је истакао да је пред руском кинематографијом лијепа будућност, те да богато насљеђе руске књижевности треба искористити за стварање нових играних филмова.

Водолазкин ће се први пут окушати као сценариста, а на умјетничком сусрету је открио да је Кустурица већ одобрио прву трећину сценарија.

Кустурица и руски писац говорили су у оквиру програма Прве школе филмске критике у Толстојевом меморијалном музеју у Јасној Пољани о својим стваралачким плановима и актуелним темама у свијету филма.

Заједнички рад на екранизацији романа није била једина добра вијест, најављено је братимљење Јасне Пољане са Дрвенградом, а о томе је говорио савјетник предсједника Русије за културу Владимир Толстој, преноси Руски дом у Београду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: