Прослављени српски режисер

Кустурица: Ретроспектива филмова од 15. априла - пред гледаоцима и интегрална верзија "Подземља"

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 16:36

Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је данас да ће ретроспектива његових филмова бити уприличена од 15. до 26. априла у МТС дворани у Београду те да ће публика, између осталог, бити у прилици да први пут види интегралну верзију "Подземља" у трајању од пет и по часова.

- У оквиру ретроспективе биће приказани филмови `Сјећаш ли се Доли Бел`, нова ХД верзија `Оца на службеном путу`, `Дом за вјешање`, `Живот је чудо`, `Завјет`, `На млијечном путу` и нова 4к верзија филма `Црна мачка бели мачор`. Ту су и документарни филмови `Л`Пепе, уна вида супрема` и `Марадона бy Кустурица` - навео је он.

Кустурица је истакао да су његови филмови везани за околности у којима су рађени.

- Филм, једнако је слобода. Много је ближе музици него литератури. Зна да изненади не само онога који га је правио, него и читаву нацију и делове Европе - рекао је Кустурица на конференцији за новинаре у Београду.

Када је ријеч о новим пројектима, Кустурица је рекао да ће филм "Инжењер лаких шетњи" снимати у Русији и да на сценарију ради већ пет година.

- Ужасно је тешко транформисати идеју Достојевског у вријеме у коме живимо - рекао је Кустурица и додао да још нису одређене локације за снимање, али очекује да ће све бити у Русији.

Он је нагласио да ће сам филм представљати његов поглед, а он је, како је навео, "дубоко заптивен у српску филмску, литерарну и сликарску традицију".

Одговарајући на питања новинара, Кустурица је рекао да његов мецена није руски предсједник Владимир Путин, који га је недавно примио у Кремљу, те да није није ишао код предсједника Русије да тражи новац, већ да му каже да жели да буде "дио новог свијета који се јавља у Евроазији".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм