Proslavljeni srpski režiser

Kusturica: Retrospektiva filmova od 15. aprila - pred gledaocima i integralna verzija "Podzemlja"

  • Izvor: SRNA
  • 11.04.2024. 16:36

Proslavljeni srpski režiser Еmir Kusturica najavio je danas da će retrospektiva njegovih filmova biti upriličena od 15. do 26. aprila u MTS dvorani u Beogradu te da će publika, između ostalog, biti u prilici da prvi put vidi integralnu verziju "Podzemlja" u trajanju od pet i po časova.

- U okviru retrospektive biće prikazani filmovi `Sjećaš li se Doli Bel`, nova HD verzija `Oca na službenom putu`, `Dom za vješanje`, `Život je čudo`, `Zavjet`, `Na mliječnom putu` i nova 4k verzija filma `Crna mačka beli mačor`. Tu su i dokumentarni filmovi `L`Pepe, una vida suprema` i `Maradona by Kusturica` - naveo je on.

Kusturica je istakao da su njegovi filmovi vezani za okolnosti u kojima su rađeni.

- Film, jednako je sloboda. Mnogo je bliže muzici nego literaturi. Zna da iznenadi ne samo onoga koji ga je pravio, nego i čitavu naciju i delove Еvrope - rekao je Kusturica na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kada je riječ o novim projektima, Kusturica je rekao da će film "Inženjer lakih šetnji" snimati u Rusiji i da na scenariju radi već pet godina.

- Užasno je teško tranformisati ideju Dostojevskog u vrijeme u kome živimo - rekao je Kusturica i dodao da još nisu određene lokacije za snimanje, ali očekuje da će sve biti u Rusiji.

On je naglasio da će sam film predstavljati njegov pogled, a on je, kako je naveo, "duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju".

Odgovarajući na pitanja novinara, Kusturica je rekao da njegov mecena nije ruski predsjednik Vladimir Putin, koji ga je nedavno primio u Kremlju, te da nije nije išao kod predsjednika Rusije da traži novac, već da mu kaže da želi da bude "dio novog svijeta koji se javlja u Еvroaziji".


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina