Путовање у Тунис

Медине Туниских градова: Суса, Хамамет и Монастир

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 14:42

Тунис је земља богата историјом и културом, а њене медине представљају праве драгуље у круни. Три од најзначајнијих и најлепших медина у Тунису налазе се у градовима Суса, Хамамет и Монастир. Ово су мјеста где се прошлост, традиција и модерност испреплићу, чинећи их неодољивим дестинацијама за путнике жељне аутентичних искустава.

Медина четврт (арапски: المدينة القديمة‎) је градска четврт која се може пронаћи у многим сјеверноафричким градовима. Ријеч медина (на модерном арапском: مدينة‎, мадīна) једноставно значи "град" или "насеље". Обично је утврђена (казба) и испресјецана лавиринтом уских улица, те има бројне сокаке, чесме, палаче и џамије. Због веома уских улица, и до само једног метра ширине, често су затворене за аутомобилски промет, а у неким случајевима чак и за промет мотоциклима и бициклима. Због овога су ове четврти јединствене у веома насељеним урбаним средиштима и привлаче највише туриста јер пружају јединствен поглед у негдашњи начин живота у старим градовима, како се живјело вијековима, са старом архитектуром и начином трговања.

Медина у Сусу: Историја под сунцем

Медина у Суси, стари град који се уздиже над обалом Средоземног мора, одише историјом која се протеже хиљадама година уназад. Кроз уске уличице и арапске базаре, посјетиоци ће открити чуда феничанске, римске и арапске културе. Најпознатија атракција је Суска тврђава, импозантан споменик који се надвија над градом и пружа спектакуларан поглед на море. Суса је такође позната по својим чувеним керамичарским радионицама, гдје се може набавити аутентична туниска керамика.

Оно што је обавезно да купите су такозване "пустињске руже", које се поклањају некоме кога желите да вам се увијек у животу врати. Такође, даске за мезе направљене од маслиновог дрвате су заиста нешто што требате посједовати.

Медина у Хамамету: Туниски Сен Тропе

Хамамет је обала снова, позната по својим бијелим зградама и прелијепим плажама, али његова медина додаје чаролију овом граду. Хамаметска медина је шармантан контраст између модерне туристичке дестинације и аутентичне туниске културе.

Уске улице воде вас кроз лавиринт продавница са сувенирима, традиционалним тканинама и миришљавим јасмином. Град је познат и по својој древној цитадели, која пружа панорамски поглед на Медитеран.

Медина у Монастиру: Град свјетлости

Медина у Монастиру је јединствена по свом шарму и историји. Град се дичи богатом баштином која се огледа у својој медини. Овде ћете пронаћи древне зидине, утврђења и прелијепу Рибат џамију, која је и данас функционална и једна од најљепших џамија у Тунису. Поред тога, ова медина је позната по чувеном маузолеју првог туниског председника, Хабиба Бургибе.

Туниски базари су право благо за људе који уживају у традиционалном искуству цјенкања. Ови живописни тржни центри су мјеста где можете тестирати своје вјештине преговарања и пронаћи разнолику понуду производа, од раскошних сувенира, прелијепих тканина, кожних торби, до свежих зачина и укусне хране.

Свака посјета базару је прилика за уживање у јединственој култури и обичајима Туниса, гдје ће вам се продавци срдачно обратити чак и на српском језику и потакнути вас да се цјенкате док тражите савршени сувенир или поклон. Иако је цјенкање важан дио искуства, не заборавите да се задржите у границама пристојности са својим понудама и уживате у гостопримству које вам Тунис нуди на сваком кораку.

Медине у Суси, Хамамету и Монастиру су не само историјски драгуљи, већ и прозори у аутентичан туниски начин живота. Посетом овим местима, путници ће открити чаробни спој прошлости и садашњости, који чини Туниску културу тако јединственом и незаборавном.


Фотографије: Зоран Тошић

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм