Banjaluka

Međunarodni salon stripa u tvrđavi Kastel

  • 13.10.2018. 19:33

Međunarodni salon stripa je stigao i u Banjaluku. Ovo je prvi po redu u gradu na Vrbasu i to u organizaciji Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Srpske “Deveta dimenzija”. 

Organizatori su se, kao i svih godina do sada, potrudili da promocija ove umjetnosti bude na visokom nivou. Promocija prigodne poštanske marke na temu stripa, izložbe sa više od 500 stranica stripa, brojna strip izdanja, samo su neke od mnogobrojnih zanimljivosti koje su dočekale posjetioce. 

“Koncepcija Festivala je takva da imamo nekoliko gostiju. Imamo jednog gosta iz Francuske, strip autora Orelijen Fernandeza, imamo tri gosta iz Srbije, profesionalne strip crtače: Saša Jovanović iz Novog Sada, Željko Pahek iz Beograda i Aleksandar Zograf iz Pančeva. Tu je i naš jedini profesionalni strip crtač iz Republike Srpske Milorad Vicanović Maza iz Laktaša. Svaki od naših gostiju ima svoju izložbu stripa,” rekao je Predrag Ikonić, strip autor i član Udruženja “Deveta dimenzija”

Ljubitelji stripova Srpske su se potrudili da sve bude pod konac, te su posjetioce obradovali i izložbom jednog od najpoznatijih stripova na prostoru bivše Jugoslavije, legendarni “Alan Ford”. Zadovoljni su i gosti. Tvrde, ljudi u Srpskoj su mnogo talentovani, pa je uvijek lijepo doći.

“Ja mislim da, pošto sam malo obilazio po regionu festivale, mislim da je posećenost odlična, mislim da je organizacija i sve da je na nivou i da je dobro. Meni je mnogo drago da dođem u Srpsku, da provedem jedan vikend,” kaže  Saša Jovanović, crtač stripova iz Novog Sada.

Mnogobrojni gosti, strip radionice i strip škola obradovali su banjalučke ljubitelje devete umjetnosti. Sve generacije na jednom mjestu, ujedinjene u ljubavi prema stripu, današnja je slika sa Kastela.

“Pošto ja obožavam stripove, meni se jako dopada ova radionica i jako sam sretna što sam ovdje.”
“Meni je ovo super i ja bih voljela svake godine ovdje doći.”
“Volim da čitam zabavnike i volim razne stripove,” komentari su posjetilaca.

Organizacija ovoga Salona predstavlja krunu dosadašnjeg rada Udruženja “Deveta dimenzija”. Ova postavka će, kako organizatori najvljuju, nakon Banjaluke, krenuti na turneju širom Srpske.

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм