Пјевач

Миладин Шобић од музике одустао након сестрине смрти, ово су детаљи из његовог живота

  • Извор: Блиц
  • 26.02.2024. 16:35

Црногорски кантаутор важио је за једног од најпознатијих музичара на простору бивше Југославије, а онда је преко ноћи његова каријера угашена. Послије породичне трагедије, Миладин Шобић је одлучио да се повуче из свијета музике.

Миладин Шобић је рођен 7. јануара 1956. у Никшићу гдје је одрастао и завршио средњу школу. Након средње школе одселио се у Дубровник, гдје је уписао Факултет за туризам.

У студентским данима је и написао своје најпознатије пјесме, а 1975. је снимио је први сингл „То сам ја“/„Зазвони звоно“.

Објавио је два албума, „Ожиљак“ (Дискотон 1981) и „Умјесто глупости“ (Дискотон 1982), који је достигао платинасти тираж. Такође је снимио и трећи албум, „Барутана љубави“ који никад није објављен.

Наиме, након тешке болести и смрти своје сестре, Шобић је престао да се бави музиком и повукао се из јавног живота. Након тога, вратио се да живи у свој родни град, Никшић, а о њему су почеле да круже разне легенде.

Колика је снажна ауторска фигура био свједочи и то да је у једном интервјуу Ђорђе Балашевић изјавио да откад Шобић не свира, он више нема правог конкурента.

– Чињеница је да сам Миладина Шобића волио и да је тада постојала једна добра и интересантна плејада кантаутора. Миладин је много ближи Ибрици Јусићу, врстан гитариста… То су биле неке шансоњерске вечери које су биле у заиста доброј конкуренцији – изјавио је једном приликом Балашевић.

Иако се причало о Шобићевом повратку, он се никада није вратио музици. Почетком 2013. године Шобић је усљед можданог удара примљен у никшићку хитну службу. Након указане помоћи хитно је пребачен на клинику за неурохирургију у Клинички центар Црне Горе, гдје је оперисан.

Шобић је те године добио и највеће признање Никшића, награду „18. новембар“. Почетком 2014. на компакт диску реиздати су његови албуми, а цјелокупан приход од продаје ишао је у фонд за његово лијечење. Године 2016. је добио годишњу награду “13. јул”, а затим и статус истакнутог културног ствараоца у Црној Гори.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.