Hag

Muzej sve vrijeme imao originalnu Rembrantovu sliku, a da to nije ni znao

  • Извор: Агенције
  • 04.11.2022. 13:03

Istraga o slici u kolekciji Muzeja Bredijus u Hagu zaključila je da je djelo ipak Rembrantovo, saopštio je muzej.

"Podizanje krsta" kupio je istoričar umjetnosti i kolekcionar Abraham Bredijus, pod pretpostavkom da je slika Rembrant, ali je isključena iz njegovog opusa 1969. Od tada je nastavila život kao kopija iz 17. vijeka od strane Rembrantovog sljedbenika.

To se promijenilo kada je Džeroen Giltaij, bivši član tima za konzervaciju umjetnosti u muzeju Bojmans van Bojningen u Roterdamu, naišao na skicu dok je istraživao knjigu o svim djelima koja su klasifikovana kao Rembrantova.

"Кada sam vidio rad, nisam sumnjao. Odmah sam imao snažna predosjećanja da je to pravi Rembrant", rekao je Giltaij za NOS.

Naknadno čišćenje djela, koje je uključivalo uklanjanje nekoliko slojeva laka i dodataka iz 19. vijeka, otkrilo je Rembrantov potpis četkice.

"Prilično je oštećeno. Na nekim mjestima boja je bila izgrebana, uključujući sloj koji je uradio Rembrant. Ali nakon uklanjanja svih dodatih slojeva, djelo je bilo onako kako ga je naslikao Rembrant", rekla je restauratorka Joaneke Verhave.

Istraga je takođe opovrgla Bredijusovu pretpostavku da je ovo bila studija za kasniju sliku "Podizanja krsta", koja se nalazi u Staroj Pinakoteci u Minhenu.

Dendrološka sonda drveta datira sliku između 1642. i 1645. godine, desetak godina kasnije od minhenske slike. Rezultat istrage, sprovedene uz pomoć Rijksmuseuma, otklonio je svaku sumnju koju je Giltaij mogao imati, rekao je on.

"Skica je mogla da bude samo Rembrant, ona koja je labavo naslikana uljima na drvetu, ali je zaista djelo majstora iz 17. vijeka", dodaje.

"Novi“ Rembrant je izložen u Muzeju Bredius od četvrtka na izložbi koja objašnjava njegovo otkrivanje i restauracija.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)