Međunarodni praznik

Na Filološkom fakultetu održana Akademija povodom Dana ruskog jezika

  • 01.06.2021.16:48

U ponedjeljak, 31. maja 2021. godine na Filološkom fakultetu održana je Akademija povodom Dana ruskog jezika.

Povodom ovog međunarodnog praznika, koji se 6. juna obilježava u cijelom svijetu, na Filološkom fakultetu organizovan je niz aktivnosti. Akademiji su prisustvovali ataše za kulturu i obrazovanje RF Anastasija Gajdalenok, predstavnici Ruske humanitarne misije, Banjalučke eparhije, kao i brojni drugi gosti.

Studijski program ruskog i srpskog jezika i književnosti u Banjoj Luci osnovan je 2012. godine i, pored obrazovanja mladih kadrova, bavi se popularizacijom ruskog jezika i kulture na prostoru Republike Srpske. Tokom akademije uručene su zahvalnice pojedincima i institucijama koji podržavaju ovu misiju Studijskog programa, a pored toga, nagrađeni su i studenti koji daju značajan doprinos promociji Katedre za rusistiku i Filološkog fakulteta. 

Nakon Akademije, u prostorijama novoosnovanog Centra za ruske studije otvorena je izložba ilustracija studentkinje Tare Milice Mađarić, čiju tematsku osnovu čine portreti najznačajnijih ruskih pisaca.

U popodnevnim časovima gosti Filološkog fakulteta bili su osnovci i srednjoškolci iz cijele Republike Srpske, koji su učestvovali u literarnom konkursu pod nazivom "Rusija u mom oku".

Nakon uručenja diploma i zahvalnica, učenici su se zajedno sa asistentima uputili do spomenika Puškinu u centru grada, gdje su položili cvijeće i govorili stihove ovog ruskog pjesnika. Nakon toga uslijedila je posjeta Ruskom kulturnom centru, gdje je za učenike organizovana radionica o ruskom jeziku i kulturi.