Banjaluka

Savindan - srpska lična karta, viza i vizija za budućnost

  • 27.01.2021. 22:12

Besjednik na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci protonamjesnik Srđan Roljić poručio je da je Savindan - srpska lična karta, viza i vizija za budućnost.

"Svetosavska vizija života je svevremeno savremena, uvijek aktuelna. To je upisivanje imena Svetosavaca u knjigu života. To je vizija ocrkovljenja srpskog naroda koji se pojavljuje u jedinstvu, sabornosti i pravoslavlju kao prvovjerju i pravoživlju kroz sljedovanja apostolskom predanju", istakao je Roljić u besjedi "Sveti Sava i naše vrijeme".

On je rekao da su Savin put i Savina filozofija prosti, ali nikako i jednostavni, jer je to filozofija po Hristu.

"Sveti Sava je vododjelnica srpske istorije, velika i najveća skretnica u istoriji roda našega, jer njime tijelo i dušu srpskog naroda oživljava Hristos Gospod duhom svojim svetim", naglasio je Roljić.

U ime Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, skup je blagoslovio protonamjesnik Zoran Pajkanović koji je rekao da nam je Gospod dao Svetog Savu - duhovnog velikana koji prevazilazi granice i svojom svetošću i veličinom pripada punoći Vaseljenskog pravoslavlja.

"Bez obzira na situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona koja vlada cijelim svijetom, stojimo pred Bogom i Svetim Savom sa puno vjere i nade da će pomoći nama i drugima da prevaziđemo i ovo životno iskušenje, kao što je bivalo i kroz našu hiljadugodišnju istoriju", istakao je Pajkanović.

On je zaključio da kod Srba sve počinje sa Svetim Savom - crkva, država i narodna samosvijest.

Akademija u čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, održana je u Kulturnom centru Banski dvor.

Organizator akademije je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne Eparhije banjalučke, Srpske crkvene opštine Banjaluka, grada Banjaluka i RTRS-a.

U programu su učestvovali Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo Banjaluka", Kamerni hor Akademije umjetnosti Banjaluka, te Muški ansambl "Konstantin" iz Banjaluke.