Vladan Vukosavljević

Na korak do povratka lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

  • 30.12.2018. 10:37

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da postoje veoma ohrabrujući nagovještaji u vezi sa povratkom jednog lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju iz biblioteke u Sankt Peterburgu, gdje ga tretiraju kao vrhunsko kulturno dobro.

Vukosavljević je objasnio da se u kontaktima sa ministrom kulture Rusije Vladimirom Medinskim došlo do rješenja koje je u interesu obje strane. 

"U našem Narodnom muzeju nalazi se sedam slika Nikolaja Reriha, koje su tu dospele između dva svetska rata. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom ovog slikara, razgovaramo da se velike vrednosti dva naroda vrate kući. I na korak smo do tog važnog događaja", rekao je Vukosavljević za "Večernje novosti". 

Vukosavljević je podsjetio da je njegovo ministarstvo dalo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji je upućen Vladi, te da očekuje da se u vezi sa tim reaguje. 

On je ocijenio da je duh vremena i dominacije latinice u globalnim okvirima uticali su da se latinica neosjetno širi i u medijima. 

"Naše mere nisu zabrana i kažnjavanje onih koji koriste latinicu, kako to zlonamjerno tumače ideološki protivnici ćirilice, već podstrek i ohrabrenje ćiriličnom pismu", objasnio je Vukosavljević. 

Prema njegovim riječima, gdje god je država prisutna, na direktan ili indirektan način, ćirilica treba da ima prednost, jer nacionalno pismo je ponos i dio kulturnog identiteta Srba. 

"Kao što ćemo se zalagati za očuvanje ćirilice, tako ćemo nastaviti da se borimo protiv svake vrste prostačkih, skaradnih sadržaja u medijima sa nacionalnom frekvencijom", rekao je Vukosavljević. 

Kada je riječ o otvaranju srpskih kulturnih centara, Vukosavljević je naveo da je, osim onih u Parizu i Pekingu, u planu da do kraja sljedeće godine bude otvoren centar u Moskvi, a vjerovatno i u Londonu, dok će 2020. godine nastojati da bude otvoren i u Berlinu. 

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм