Vladan Vukosavljević

Samostalnost SPC - ključni događaj u srpskoj istoriji

  • 25.09.2019. 17:08

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas u manastiru Žiča da je proglašenje samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) jedan od ključnih događaja u srpskoj istoriji.

Vukosavljević je, uoči centralne proslave obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u Žiči, gdje je održana konferencija za novinare o temi "Obnova manastira Žiča", izrazio nadu da će kontinuirano biti ulagani napori u obnovu srpskog kulturnog nasljeđa.

On je podsjetio da srpska kultura traje vijekovima i da je kao takva samodefinisana, autonomna i autohtona, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Iako je srpska kultura kroz vekove trpila uticaje, takvi uticaji ne smeju da mijenjaju naše identitetsko jezgro, a to su naš jezik, ćirilica, kulturno-istorijska tradicija i naš dugovječni identitet", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je istakao da je ulaganje u obnovu i restauraciju srpske baštine izuzetno značajno.

"Mi se za kulturno nasljeđe moramo boriti kao za svoj očinji vid i to svima mora da bude jasno. To je temelj istorijskog opstanka jednog naroda na istorijskoj sceni", rekao je Vukosavljević.

On je napomenuo i da je manastir Žiča, kao mjesto proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, jedno od najsvetijih i najvažnijih mjesta srpske duhovne istorije.

Vukosavljević je podsjetio na sudbinu manastira kojeg su razarali i neprijatelji, ali i priroda, usljed brojnih zemljotresa.

"Uprkos nevoljama koje su ga snalazile, ovaj dragulj srpske kulture i duhovnosti opstao je 800 godina i mi danas imamo razloga za ponos kada se okrenemo nazad i pogledamo naše dugo istorijsko trajanje", istakao je Vukosavljević.

Profesor Mirko Kovačević rekao je da je manastir Žiča pod zaštitom države i da nadležni sa pažnjom prate obnovu.

Sestra Nekrarija je u ime manastira Žiča zahvalila za podršku koju toj svetinji pruža Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Tokom izgradnje platoa kod manastira pronađena je mermerna ploča sa natpisom koja je prvi put bila otkrivena 1925. godine u manastirskoj porti.

"Riječ je o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja Velimirovića. Natpis na ploči govori o posljednjoj srednjovjekovnoj obnovi manastira Žiča, 1562. godine, u vrijeme mitropolita Zaharija", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je tadašnji mitropolit, najvjerovatnije, u zapuštenom manastiru obnovio monaške kelije, Palatu u sjeverozapadnom dijelu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.