Ако сте љубитељ тијеста и с времена на вријеме пожелите нешто мало другачије – на правом сте мјесту.
Погачице које ће вас одушевити зову се гозлеме традиционална турска погача од танког тијеста, пуњена надјевима попут сира, спанаћа, меса, кромпира или гљива. Гзлеме потиче из Анадолије, а име долази од турске ријечи гоз, што значи око или флека. То се односи на тамне флеке које се појављују на тијесту током печења, што је оно што га чини карактеристичним. Некада је то било традиционално јело турских сељака и номада јер се лако припремало од једноставних намирница доступних у домаћинству.
Тијесто се прави од брашна, воде, соли и понекад мало уља или јогурта како би било еластичније. Након што се танко разваља, пуни се надјевом и савија као палачинка или пита. Пече се без уља или с врло мало маслаца, а готови гозлеме се често премажу отопљеним маслацем за додатну сочност.
Најчешћи надјеви
Пеyнирли гозлеме – са сиром (често фета или беyаз пеyнир) и зачинским биљем.
Испанакли гозлеме – са спанаћом и сиром.
Кyмали гзлеме – с мљевеним месом (говедина или јањетина).
Пататесли гзлеме – с пире кромпиром и зачинима.
Мантарли гозлеме – с гљивама и сиром.
Данас је гозлеме популаран у цијелој Турској и може се пронаћи у пекарама, на тржницама и у ресторанима с традиционалним јелима. Турци га припремају и код куће, посебно за доручак.
Састојци за тијесто:
380 грама брашна
190 милилитара млаке воде
90 милилитара маслиновог уља
со
Састојци за надјев:
300 грама шпината
300 грама фета сира
2 јаја
2 чешња бијелог лука
со и бибер
Припрема:
Од свих састојака замијесите глатко тијесто и оставите да кратко одстоји. Тијесто подијелите на четири лоптице и сваку разваљајте у круг. Припремите спанаћ и направите надјев, ставите га на половину тијеста, преклопите и притисните рубове. Гозлеме пеците у великој тави док не постану хрскаве, а можете их пећи и на роштиљу.