Netfliks uklanja epizode špijunske drame nakon žalbe

  • Извор: Б92
  • 02.11.2021. 08:13

Netfliks je uklonio dvije epizode špijunske drame "Pine Gap" sa svog servisa za strimovanje na Filipinima, nakon što je ta zemlja jugoistočne Azije odbacila scene koje uključuju mapu koju je Kina koristila da potvrdi svoja prava na Južno kinesko more.

Nadležni na Filipinima su u ponedeljak zatražili od kompanije Netfliks da ukloni određene epizode šestodelne australijske serije, rekavši da mapa prikazana u emisiji predstavlja kršenje njenog suvereniteta.

Druga i treća epizoda emisije više nisu bile dostupne na Filipinima kasno u ponedjeljak, a Netfliks je na svojoj platformi objavio da su te epizode "uklonjene na zahtjev vlade". Nije elaborirano, prenosi "Reuters".

Kina polaže pravo na većinu voda Južnog kineskog mora unutar takozvane linije sa devet crtica, obilježja u obliku slova U koji se koristi na kineskim mapama. Za dijelove voda bogatih resursima osporavaju se i Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

"Nakon detaljnog pregleda, filipinska komisija za klasifikaciju filmova presudila je da su određene epizode "Pine Gap-a" nepodobne za javnu izložbu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova (DFA).

Ranije ove godine Netfliks je uklonio "Pine Gap" sa svojih usluga u Vijetnamu nakon slične žalbe nadležnih za emitovanje u zemlji, piše "B92".

Filipinski odbor za filmove, postupajući po žalbi DFA, donio je svoju odluku 28. septembra. Nije jasno zašto je odluka tek sada objavljena.

Odbor je, prema DFA, primetio da izgled mape "nije slučajno jer je svesno dizajniran i proračunat da posebno prenese poruku da kineska linija sa devet crtica legitimno postoji".

Odbor vjeruje da je "ovakvo prikazivanje lukav pokušaj da se mapa ovjekovječi i memorijalizuje u svesti sadašnje generacije gledalaca i generacija koje dolaze", saopštila je DFA.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок