Frontmen Kvina

Niko ne zna gdje je grob Fredi Merkjurija, bogatstvo ostavio bivšoj vjerenici

  • 09.04.2019. 17:20

Umro je 24. novembra 1991. u 45. godini, a zvanični uzrok smrti bila je bronhijalna pneumonija dobijena uslijed komplikacija sa virusom AIDS-a.

Porodica Bulsara pripada Parsima, narodu koji živi u Indiji i ispoveda zoroastrizam, ali on sam za života nije pridavao veliki značaj tome. Imao je osam godina mlađu sestru Kašmiru za koju je bio veoma vezan. Farok je vaspitavan u tradicionalnom duhu, a kada je stasao za školu, roditelji su ga poslali kod bake u malo mjesto Pančgani u Indiji nedaleko od Mumbaja.

Upisao je školu Sveti Petar i ubrzo je počeo da postiže odlične rezultate, prije svega u sportu, a posebno u stonom tenisu. Bio je izvrstan sportista i vrlo nadaren muzičar. Već sa 12 godina osnovao je prvi školski bend. Na predlog učitelja, Merkjurijevi roditelji riješili su da ga upišu na dodatne časove klavira, jer su primjetili da dječak posjeduje izuzetan talenat.

Nedugo zatim startovao je i u školskom horu i dramskoj sekciji. Po završetku osnovne škole, Bulsara junior upisao je srednju školu Sveta Marija u mjestu Magazon pokraj Mumbaja. Tu je prvi put pristupio nekom muzičkom sastavu, školskom bendu The Hectics. Jedan član grupe dao mu je nadimak Fredi pošto nikako nisu uspjevali pravilno da izgovore njegovo ime. Taj nadimak prihvatili su i njegovi roditelji i rodbina.

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka Fredi je otpočeo vezu sa Meri Ostin, koju je upoznao preko Brajana Meja. S njom je proveo pet godina. Živjeli su u Vest Kensingtonu, ali su se razišli nakon što je on sredinom sedamdesetih upoznao američkog producenta iz Elektra Recordsa s kojim je započeo romansu.

Međutim, Meri i Fredi ostali su veoma bliski tokom čitavog njegovog života, a on ju je kasnije često nazivao svojim jedinim pravim prijateljem.

Tokom 1979. godine počeo je da posjećuje gej kupatila i klubove, gdje je imao veliki broj partnera, a 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa svojim frizerom Džimom Hatonom, s kojim je živio do smrti. Ostao je upamćen po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično skrivenom privatnom životu.

Po sopstvenom priznanju, bio je biseksualac mada je u posljednjih desetak godina života bio okrenut muškim partnerima. Nikada se nije ženio i nije imao djecu. Pošto su se u tabloidima pojavili tekstovi o tome da su neki Fredijevi bivši ljubavnici preminuli od side, novinari su počeli da proganjaju i samog Merkjurija.

Prema tvrdnjama njegovog partnera Hatona, oko katoličkog Uskrsa, na proljeće 1987. godine, Fredi se testirao na HIV. Rezultat je bio pozitivan i ljekari su dijagnostikovali da ima sidu. Taj podatak krio je od javnosti i djelimično od ostalih članova grupe. Merkjuri je umro, 24. novembra 1991. u četrdeset petoj godini, a zvanični uzrok smrti bila je bronhijalna pneumonija dobijena uslijed komplikacija sa virusom AIDS-a. Njegovom dečku Džimiju Hatonu takođe je 1990. dijagnostikovan HIV, a prema njegovim tvrdnjama, Fredi je umro sa bračnom vrpcom koju mu je on dao.

Iako godinama nije bio religiozan, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani prisustvovali su Elton Džon, Dejvid Bouvi i članovi grupe Queen. Fredijevo tijelo je kremirano, a o sudbini pepela se ne zna ništa, s obzirom na to da je svojom posljednjom voljom obavezao izvršiteljku svog testamenta, bivšu vjerenicu Meri Ostin, da nikad javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Svojim testamentom Fredi je polovinu ogromnog bogatstva ostavio baš njoj, a drugu polovinu roditeljima i sestri Kašmiri.

U jednom od rijetkih razgovora s novinarima, Meri je otkrila da se pjevač, neposredno prije nego što će umrijeti, plašio da mu grob ne bude oskrnavljen.

"Nije želio da ga iko iskopava, kao što se događalo s nekim slavnim ličnostima. Znao je da obožavaoci mogu biti stvarno opsjednuti. Želio je da njegov grob ostane tajna i tako će i biti", rekla je Meri Ostin koja je dvije godine čuvala pepeo u njegovoj spavaćoj sobi da bi potom izvela tajnu operaciju zakopavanja urne.

Posebno je ostavio pola miliona svom ljubavniku Džimu Hatonu, ličnom sekretaru Piteru Fristonu i kuharu Džou Faneliju, dok je tjelohranitelju i vozaču Teriju Gidingsu ostavio sto hiljada funti. Meri Ostin nije željela da uzme bogatstvo, već je u švajcarskom gradu Montreu osnovala The Mercury Phoenix Trust, fondaciju za borbu protiv side.

(Ekspress)

Тагови: