Manifestacija

"Noć muzeja" u Banjaluci: Muzeji obrazuju, ali i pružaju zabavu

  • Извор: СРНА
  • 13.05.2023. 21:44

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izjavila je večeras povodom manifestacije "Noć muzeja" da je želja da se pokaže da muzeji nisu samo institucije koje obrazuju, već da mogu da pruže i nešto novo da se publika na interesantan način zabavi.

"Ove godine imamo specifičnu izložbu istaknutog neoavangardnog umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića, a čitav program povezan je i sa Danom Evrope i idejom da se poveže izložba i muzički bendovi, da se napravi zanimljiv spoj muzičkog performansa i umjetničkih radova, da pružmo publici interesantan i zanimljiv događaj", rekla je Vujkovićeva novinarima.

"Noć muzeja" se ove godine realizuje u saradnji sa EU Info centrom i povezan je sa Danom Evrope, koji se obilježiva povodom zajedničkog različitog kulturnog nasljeđa, solidarnosti i zajedništva naroda Evrope.

Završen

Završen "Đurđevdanski festival", gran pri Lamii Belošević

Šef kancelarije EU u Banjaluci Simon Guerini rekao je da je večeras u Banjaluci divno slavlje i koncert povodom obilježavanja Dana Evrope i Evropske noći muzeja.

"Večeras nas sve povezuje različitost, nasljeđe i zajedništvo svih nas u Evropi", istakao je Guerin i dodao da je ovo dan kada BiH proslavlja Dan Evrope kao kandidat za članstvo u EU.

U muzičkom dijelu programa večeras na Krašovom parkingu pored Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske nastupa Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, sa bendom "Zemlja gruva".

Konstrakta je izrazila uvjerenje da će večeras napraviti dobru zabavu.

"Banjalučka publika se brzo uključi i ubrzo se sve pretvori u dobru zabavu, kako i treba", kaže Kostrakta.

Brkovi za ATV:  Mi smo ti koji trebaju ispuniti očekivanja publike

Brkovi za ATV: Mi smo ti koji trebaju ispuniti očekivanja publike

Prije nastupa Konstrakte, publika je uživala u zvucima sarajevskog pop-rok benda "Letu štuke".

Program "Noći muzeja" u Muzeju savremene umjetnosti trajaće do ponoći, a ulaz je besplatan.

Iz Muzeja navode da je ova republička institucija kulture već 18. put pripremila manifestaciju u kojoj su predstavljena najviša kulturna i civilizacijska dostignuća, srpski jezik i pismo ćirilica, na način prilagođen savremenom posjetiocu.

Akcenat je, kako kažu u ovoj instituciji, stavljen i na porodicu kao zajednicu ljubavi i poštovanja, kroz naglašavanje važnosti njenog očuvanja u ovim, veoma izazovnim vremenima.

"Ljubica" prvi Pozorišni festival Republike Srpske u Gradiški

Posjetioci će moći da pogledaju izložbu "Stara i rijetka knjiga - pokretno kulturno dobro", autorki Nataše Džajić i Tamare Lukač Lazarević.

Iz Muzeja Republike Srpske kažu da interaktivna kviz igra "Upoznaj svoj jezik" na duhovit i zabavan način obogaćuje znanja djece tinejdžerskog uzrasta ali i odraslih osoba, o srpskom jeziku, pravopisu, narodnim umotvorinama, te prosvjetiteljima Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću.

Posjetioci će, između ostalog, moći da se slikaju u foto-kabini s prigodnim motivima i te fotografije da ponesu kući kao mali poklon-suvenir na "Noć muzeja 2023".

Muzej Republike Srpske građanima je večeras poklonio i besplatan cjelovečernji koncert etno-grupe "Iva".


Pratite nas i putem Vibera

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм