Savjet doktora

Obratite pažnju na crvenilo na tijelu

  • 09.09.2019. 16:56

Sunce je uzrok mnogih promjena na koži, koje često nije jednostavno dijagnostikovati.


Prolazno crvenilo i fleke pacijent često može da pomeša sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kod kojih je neophodna primjena kortikosteroida, lijekova i dermatoloških intervencija.

Profesor dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže za "Novosti" da je čest uzrok crvenila na koži alergija, koja može da se pogorša ukoliko se upozorenja ljekara ne shvate ozbiljno.

"Često se dešava da dođe do alergijske reakcije, čiji je uzrok izlaganje suncu", kaže prof. dr Adamović. 

"Umjesto da se potpuno izbjegava najtopliji dio dana, pacijenti često nastavljaju sa sunčanjem, odlascima na more i bazene. To može da ima ozbiljne posljedice", savjetuju stručnjaci.

Antihistaminici i UV zaštita mogu da pomognu, ali samo ukoliko se koriste preventivno, prije nego što se alergija manifestuje na koži.

"Kada do reakcije dođe, jedino rješenje je potpuno izbjegavanje sunca", kaže prof. Adamović. 

"Uz to, često je nephodna primjena lijekova ili lokalnih kortikosteroida", navodi profesor.

Crvene fleke na licu i vratu takođe mogu da budu reakcija na lijekove i hranu. Opšte crvenilo lica i grudi, naročito poslije fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije, kada zbog visokog pritiska krv juri u naviše.

"Crvenilo, svrab, osipi, alergije i plikovi mogu da budu posljedica kombinacije sunca, znojenja i različitih kozmetičkih preparata", kaže sagovornik. 

"Zbog toga je neophodno da dermatolog ustanovi uzrok pojave promena na koži na vrijeme", navodi doktor.

SIMPTOM

ZA razliku od alergije, kožni lupus je burna reakcija koja rijetko prolazi nezapaženo.

"Jako crvenilo jeste jedan od simptoma kožnog lupusa. To je veoma ozbiljno stanje i ne smije se miješati sa alergijom na sunce",kaže dr Adamović.

Nije rijetkost da ljekarske ordinacije posjećuju pacijenti koji sumnjaju da su bijele fleke na koži nastale zbog sunca, ali se na kraju ispostavi da se radi o kožnom oboljenju vitiligu.

"Sunce nikako nije uzrok ove bolesti", objašnjava Adamović. 

"Ipak, ona se najčešće dijagnostikuje nakon sunčanja, zbog toga što koža tada potamni i bijele fleke postanu vidljivije nego obično", kaže doktor.

Osim bijelih fleka, i tamne mrlje na koži takođe nastaju u ljetnjoj sezoni i često su posljedica odbrambenog mehanizma kojim se kože brani od štetnog djelovanja sunca. Uglavnom se javljaju na bradi, čelu, obrazima i iznad usana.

"Najbolji način prevencije je svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora, na svakih sat vremena", kaže dr Adamović.

Тагови: