Prijedor

Održana književna manifestacija "18. Majski susreti"

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2022. 22:52

U okviru obilježavanja Dana Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije", u Prijedoru su večeras održani "18. Majski susreti" - književna manifestacija posvećena promociji mladih autora iz Banjaluke, Novog Grada i Prijedora.

Autor manifestacije Anela Sejarić Vujinović izjavila je novinarima da je akcenat ovog događaja na mladim neafirmisanim autorima uz podršku afirmisanih.

"Ovo je tradicionalna manifestacija kojom se promoviše književnost, mada je tu i likovna umjetnost i gluma", rekla je Vujanovićeva.

Ona je dodala da je interesovanje mladih veliko, što pokazuje i 16 večerašnjih učesnika koji žele da se promovišu.

"Kroz ove naše susrete je prošao velikih broj mladih koji su sada poznati književnici, kritičari i uvijek nam daju podršku, a neki su večeras sa nama", istakla je Vujanovićeva.

Najmlađi učesnik ovih susreta, učenik prvog razreda gimnazije Slobodan Drljača iz Novog Grada izjavio je da se njegova književnost bavi različitim segmentima svakodnevnog života, a publici je predstavio jednu, kako je rekao, egzistencijalnu i jednu ljubavnu pjesmu.

"Pišem od 11. godine. Ovakvi susreti pružaju mladima šansu da pokažu svoj doživljaj svijeta kroz svoje stvaralaštvo", rekao je Drljača, koji je pjesnik i glumac.

Direktor prijedorske biblioteke Gordana Vila izjavila je da je ovo bila idealna prilika za mlade autore jer se neki od njih predstavljaju prvi put i to će im biti značajna motivacija za dalji rad.

"Povodom Dana biblioteke i višednevnih aktivnosti, u holu pozorišta imamo i prateći program. Riječ je o hronologiji razvoja Biblioteke, a promovisali smo izložbom i našu izdavačku djelatnost", istakla je Vila.

Ona je dodala da ova ustanova ima oko 2.000 čitalaca, da je taj broj u blagom porastu, te da raspolažu sa 60.000 knjiga, što je utvrđeno popisom nakon 12 godina.

Vila je najavila značajan doprinos ove ustanove predstojećem "LJetu kulture u Prijedoru", ističući među prvima manifestaciju "Knjigomanija".

Veče je upotpunila muzička podrška muške pjevačke grupe Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor. Predsjednik Udruženja Željko Šormaz rekao je da su se rado odazvali da budu podrška ovim susretima koji su značajni upravo zbog afirmacije mladih umjetnika.

Тагови: