U susret dodjeli nagrada

Oskar 2023: Rekord na blagajnama Zoe Saldane i 15 drugih zanimljivosti o Oskaru

  • Извор: ББЦ на српском
  • 11.03.2023. 07:00

Čudne slučajnosti i mogući rekorderi iz ovogodišnjih nominacija za Oskara.

U Holivudu je bilo uzbudljivo proteklih 12 mjeseci - dok su računovođe Toma Kruza vjerovatno uživale u najboljoj godini života, vijesti su bile manje dobre za Betgerl i vilicu Krisa Roka.

Robot ubica po imenu M3GAN, neposlušni pas Čeninga Tejtuma, magarac Kolina Farela i medved navučen na kokain bili su među najživopisnijim likovima na velikim ekranima dok se publika polagano vraćala u bioskope.

Za to vrijeme, puka nepredvidljivost sezone nagrada učinila je ovogodišnju trku za Oskara jednom od najuzbudljivijih i najzanimljivijih u skorijoj istoriji - pobjednici su varirali od ceremonije do ceremonije pred samu dodjelu.

Poslije šamaranja na dodjeli Oskara, napravljen krizni tim za sprečavanje incidenata

Evo 16 neobičnih slučajnosti i mogućih rekorda među ovogodišnjim nominovanima.

1. "Na zapadu ništa novo" je već osvojio nagradu za najbolji film

U redu, bilo je to prije skoro jednog vijeka, kad je adaptacija romana Eriha Marije Remarka iz 1930. godine osvojila najvažnijeg Oskara.

Netfliksova najnovija verzija je, strogo gledano, nova adaptacija knjige umjesto rimejk ranijeg filma.

Jedini drugi filmski naslovi koji su bili nominovani za najbolji film nakon što su prethodno osvojili nagradu u istoj kategoriji su "Pobuna na brodu Baunti" (1935. i 1962.) i "Priča sa zapadne strane" (1961. i 2021).

2. Krtica koja voli tortu možda je najslavniji kandidat za Oskara u Velikoj Britaniji.

Koji je od ovogodišnjih filmova nominovanih za Oskara pogledalo najviše ljudi?

Pomislili biste možda nastavci "Top gana" ili "Avatara", koji su vladali blagajnama.

Ali oni imaju konkurenciju u vidu jednog filma u kategoriji za najbolji kratki animirani film.

Dječak, krtica, lisica i konj, adaptacija bestselera Čarlija Mekesija, pogledalo je nevjerovatnih 8,7 miliona ljudi na BBC-ju Jedan tokom božićnih praznika.

3. Prosječno trajanje filmova ovogodišnjih nominovanih u kategoriji za najbolji film je 144 minuta.

Oni variraju od relativno kratkog "Žene pričaju" (1 sat i 44 minuta) do opasnog izazova za bešiku koji donosi "Avatar: Put vode" (3 sata i 12 minuta).

4. Jedan rediteljski tandem se pridružio ekskluzivnom klubu.

Danijel Kvon i Danijel Šajnert nominovani su zajednički za režiju filma "Sve u isto vrijeme", čime su postali tek peti tandem nominovan u ovoj kategoriji.

Prethodno nominovani parovi bili su Robert Vajz i Džerom Robins za "Priču za zapadne strane", Voren Biti i Bak Henri za Nebo može da čeka, i Džoel i Itan Koen (iliti braća Koen) za "Ovo nije zemlja za starce" i "Čovjek zvani hrabrost".

5. Džad Hirš je oborio rekord za najdužu pauzu između dvije glumačke nominacije.

Zvezda "Fabelmanovih" je nominovana za najbolju sporednu mušku ulogu u januaru, tačno 41 godinu i 341 dan poslije nominacije za "Obične ljude" iz 1980. godine.

Ovo je i inače godina velikih pauza - Todu Fildu je trebalo 16 godina da snimi Tar, dok je između dva filma iz serijala o "Avataru" nastupila pauza od 13 godina, a 36 godina između dva filma "Top gan".

6. Obje najveće favoritkinje za najbolju glavnu žensku ulogu glume likove koji su prvobitno bili zamišljeni kao muškarci.

Glavna uloga Mišel Jeo u suludoj avanturi kroz multiverzum "Sve u isto vrijeme" prvobitno je bila ponuđena Džekiju Čenu.

"Napisali su je tako da Džeki bude glavni, a ja njegova supruga, tako da su na kraju uloge bile potpuno zamijenjene", prisjeća se glumica.

Osramoćena dirigentkinja Lidija Tar u tumačenju Kejt Blanšet za to vrijeme je takođe bila prvobitno zamišljena kao muškarac - što bi, po mišljenju same glumice, činilo manje zanimljivu studiju karaktera.

"Zato što je film meditacija o moći, imali biste mnogo manje slojevito istraživanje da je lik bio muškarac", izjavila je Blanšet.

"Mi znamo kako izgleda zloupotreba muškarčeve moći, mi moramo da raščinimo šta je moć sama po sebi."

7. Daren Aaronofski, koji je režirao film "Kit", mogao bi da bude potajni obožavalac britanske folk muzike.

Pojavljivanje njegovog novog filma znači da je do sada režirao filmove koji se zovu Noa i Kit.

Mi se nadamo da su ta dva izbora namjerno odabrana kao posveta bendu iz Tvikenhema koji nosi isto ime (a da će se Aronofksi u budućnosti poduhvatiti režije biografskog filma o grupi Mamford i sinovi).

Prije nego što su zajedno nastupile u Žene pričaju, i Runi Mara i Kler Foj su igrale Devojku sa 

8. U “Ženama pričaju” glume dvije glumice sa Tetovažom zmaja.

Prije nego što su se pojavile zajedno u filmu Sare Poli nominovanom za najbolji film, Runi Mara i Kler Foj su igrale istu glavnu ulogu u dvije različite verzije "Djevojke sa tetovažom zmaja".

Adaptacija iz 2011. godine na engleskom jeziku bestselera Stiga Lašona ima Runi Maru u naslovnoj ulozi pored Danijela Krejga.

Sedam godina kasnije, Foj je odigrala istu ulogu u "Djevojci u paukovoj mreži" - četvrtom romanu u serijalu, koji je napisao Dejvid Lagerkranc poslije Lašonove smrti.

9. Anđele Beset je prva osoba koja je nominovana za glumu u nekom Marvelovom filmu.

Igrala je kraljicu Ramondu u "Crnom panteru: Vakanda zauvek", što joj je donelo nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu.

Ali budući da je Keri Kondon pobijedila u ovoj kategoriji na dodjeli Bafti, a Džejmi Li Kertis je pokupila istu nagradu na dodeli SAG-a, Marvelova prva pobjeda u glumačkim kategorijama daleko je od osigurane.

10. Šest različitih magaraca glumilo je naslovnu životinju u filmu EO.

Njihova imena su Roko, Marijeta, Tako, Hola, Mela i Etore - od kojih su svi svirepo ispušteni u nominacijama za najbolju glavnu ulogu.

Predivno snimljeni film je poljski kandidat za najbolji međunarodni film - iako, uz vrlo malo dijaloga, ne iziskuje prevelik napor za čitanje titlova.

11. Nijedan film nije osvojio tri nagrade u glumačkim kategorijama poslije TV mreže iz 1976. godine.

Ali to bi moglo da se dostigne ove godine ako "Sve u isto vrijeme" uspije da ponovi tri osvojene nagrade sa dodjele SAG-a - za Jeo, Kertis i Ke Huj Kvana.

Štaviše, postoje dvije šanse da osvoji nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na Oskaru, zato što je Stefani Hsu nominovana zajedno sa Kertis.

12. Zoe Saldana je prva glumica koja se pojavila u četiri različita filma koja su zaradila više od 2 milijarde dolara na blagajnama.

Prije nego što je nominovani za najbolji film "Avatar: Put vode dostigao taj prag", glumica je postigla isti uspjeh u prvobitnom Avataru, "Osvetnicima: Rat vječnosti" i "Osvetnicima: Kraj igre".

13. Dva filma imaju po četiri nominacije u ovogodišnjim glumačkim kategorijama.

Zajednički "Sve u isto vrijeme" i "Duhovi ostrva" odnose nevjerovatnih osam od 20 postojećih nominacija u glumačkim kategorijama.

Ovo se na Oskaru nije dogodilo posljednjih 45 godina.

Posljednji put da su dva filma osvojila četiri glumačke nominacije bilo je 1978. godine, kad su "Džulija" i "Životna prekretnica" dominirali ovim kategorijama.

14. Autorka pjesama Dajen Voren nominovana je za pjesmu "Applause" iz filma “Kaži to kao žena”.

Sasvim slučajno, jedna od njenih konkurencija u kategoriji za najbolju pesmu je "Hold My Hand", u izvođenju Lejdi Gage - koja je prethodno takođe objavila pjesmu pod naslovom "Applause".

Ali hoće li Voren dobiti aplauz te večeri?

Statistički gledano, to je malo vjerovatno.

Ovo je 14. put da je legendarna autorka pjesama nominovana u ovoj kategoriji, ali do sada još nikada nije dobila nagradu.

15. Sve prethodne nominacije Kejt Blančet za glavnu žensku ulogu bile su za filmove u kojima je tumačila naslovnu ulogu.

Prije nego što je glumila osramoćenu dirigentkinju Lidiju Tar u istoimenom filmu, bila je glavna glumica u "Kerol", "Nesrećna Džasmin", "Elizabeta" i njegovom nastavku "Elizabeta: Zlatno doba".

Ova glumica dominira filmom "Tar", pojavljujući se u skoro svakoj sceni.

U istoriji kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu, samo izvedba Vivijen Li u "Prohujalo s vihorom" ima veću minutažu pojavljivanja na ekranu od Blančet u Tar.

16. Sa 90 godina, Džon Vilijams je najstariji nominovani za Oskara svih vremena.

Kompozitor, koji je nominovan za muziku u "Fabelmanovima", prestigao je pokojnu rediteljku Agnes Vardu, koja je imala 89 godina kada je bila nominovana 2018. godine (Vilijams je napunio 91. godinu otkako su objavljene nominacije.)

Vilijams je tokom karijere sakupio ukupno 53 nominacije za Oskara, što ga čini najnominovanijom živom osobom, a nedostaje mu samo šest u odnosu na rekord Volta Diznija od 59.

Dodjela Oskara održaće se u noći između nedjelje i ponedjeljka po srednjoevropskom vremenu.

Тагови: