Београд

Откривен споменик Томи Здравковићу у Скадарлији

  • Извор: Агенције
  • 02.10.2023. 13:39

Споменик српском кантаутору, умјетнику и пјевачу народне музике Томи Здравковићу открили су данас у Скадарлији чланови његове породице заједно са градоначелником Београда Александром Шапићем и предсједником СДП Србије Расимом Љајићем који је покренуо иницијативу за постављање споменика.

- Велика ми је част да за вријеме свог мандата присуствујем овом важном догађају и за Београд и Србију. Тома је симбол једног времена, културе и душе српског народа. Број људи који се данас скупио показује колико је Тома важан за Србију и дух српског народа који је он на себи својствен начин успијевао да је пренесе кроз своје пјесме - рекао је Шапић приликом откривања и додао да ће Скадарлија сасвим сигурно у будућности бити препозната као "Томина улица".

Љајић се захвалио и бившим и садашњим челницима Града Београда јер су како је рекао у једној транспарентној атмосфери помогли да се испоштују све законске обавезе како би се реализовала иницијатива коју је подржало више хиљада грађана Београда, али и много оних широм Србије.

Он је истакао да откривени споменик слави најприје великог умјетника, текстописца, ствараоца па тек пјевача, значајног за цијелу Србију, али и онај велики простор на коме је стварао.

- Ово је споменик свим Бранкама, Данкама Јеленама, Љиљанама, свим палмама на обали мора, свим проклетим недјељама, кафанама, споменик свим Томиним пјесмама, тим временима, али и Томи Здравковићу као човјеку  - закључио је Љајић.

Иницијативу за постављање споменика Љајић је поднио прије тачно двије године и два дана. Он је тада рекао да ће споменик бити симбол једне културе у једној земљи која је нестала управо 1991. године када је Тома преминуо, а да је Тома јединствена појави чему говори и чињеница да су његове пјесме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина