U Stričićima

Otvorena izložba "Kočićevo ognjište"

  • 27.08.2018. 13:12

Na završnoj svečanosti 53. "Kočićevog zbora" u Stričićima otvorena je izložba "Kočićevo ognjište", autora Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika etnologa u Muzeju Republike Srpske.

Đukanović, koji je i predsjednika Izvršnog odbora regionalnog udruženja "Zmijanje", istakao je da je izložba u kući na Stričićima samo početak u formiranju zbirke "Kočićevo ognjište", a cilj je opremanje i drugih objekata koji se nalaze pored glavne kuće Petra Kočića - zgradice, ambara i ostalih objekata u blizini. 

Ovaj prvi opremljeni objekat je kuća iz kraja 19. i početka 20. vijeka, saopšteno je iz Muzeja. 

"U kući su prikazane dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja, a u drugoj je predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja Republike Srpske, o ljudima, običajima, narodnima nošnjama i tradicionalnoj arhitekturu Zmijanja", rekao je Đukanović. 

Prema njegovim riječima, izlaganje Zbirke važno je za najmlađu populaciju Republike Srpske, đake, zbog mogućnosti organizovanja aktivnosti kao što su škole u prirodi, jednodnevni izleti i ekskurzije za srednjoškolce. 

Muzej je promovisao ranije i etnološko blago Republike Srpske, radionicu Zmijanjskog veza koja je održana u Parku "Petar Kočić". 
 

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм