Muzej Hercegovina

Otvorena izložba "Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog"

  • Извор: СРНА
  • 08.09.2022. 09:30

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog" posvećena obilježavanju 350 godina od rođenja Petra Velikog i 300 godina od carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, koji je rekao da je cilj da se običan čovjek upozna o istorijskim činjenicama koje nisu dostupne svaki dan, koje su imale presudnu ulogu u prošlosti, ali i za sadašnjost.

"Saradnja srpskog i ruskog naroda se prožima od srednjeg vijeka kada se ogledala u kulturološkom i vjerskom obliku. Srednjovjekovna moderna srpska država uspostavlja diplomatske odnose 1838. godine predstavništva imamo u Rusiji, ali i u Srbiji diplomatsko predstavništvo Rusije", naveo je Bošković.

Milana Babić, predstavnik Udruženja književnika "Susret" koje je suorganizator izložbe, rekla je novinarima da je riječ o dvije tematski povezane izložbe o vezama ruskog i srpskog naroda.

"Prvi dio vezan je za istorijski period, školu nautike, dolazak ruskih učitelja, posvećena je djelimično i grofu Savi Vladislaviću, Miloradovićima. Drugi dio posvećen je stripu koji je 1941. izašao u `Politikinom zabavniku`, tako da je ova izložba rađena po reprintu nakon 80 godina", navela je Babićeva.

Izložbi je prisustvovao i ruski konzul u Ambasadi Rusije u Sarajevu Andrej Morozev.

Ruskom pjesmom otvaranje izložbe upotpunile su sestre Bojana i Jovana Radmilović, a stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina govorio je Aleksa Antelj.

Izložbu su organizovali književno udruženje "Susret" iz Trebinja, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju uz podršku grada Trebinja i preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина