Muzej Republike Srpske

Otvorena revija arheološkog filma 

  • 15.10.2018. 21:26

Projekcijom kineskog arheološkog filma "Umjetnost u pećinama provincije Gansu" u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena Revija arheološkog filma, u okviru koje će biti prikazan 21 arheološki dokumentarni film, s ciljem da popularizuje arheološku baštinu.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je značaj ove revije, navodeći da je to prilika da se javnost upozna o najnovijim arheološkim otkrićima i intrigantnim i drugačijim pristupom u tumačenju nekih već odavno poznatih arheoloških lokaliteta kroz formu dokumnetarnog filma. 

"Ovo su filmovi koji na poseban način predstavljaju kulturnu baštinu različitih zemalja i kroz njih na zanimljiv način možemo steći iskustvo o starim civilizacijama i bogatstvu arheološkog kulturnog nasljeđa", rekla je Đakovićeva. 

Ona je izrazila nadu da će filmovi probuditi znatižlju publike, te da će posjetioci u velikom broju doći da pogledaju interesante detalje o arheološkoj baštini zemalja, čiji će filmovi biti prikazani. 

Portparol Muzeja Republike Srpske Ana Puvačić Brataševec rekla je da je dan otvaranja ove manifestacije posvećen kineskoj baštini. 

"Program otvaranja uveličala je direktor Konfucijevog instituta Cai Jing, koja je publici predstavila rad Instituta, te odsvirala numeru na tradicionalnom kineskom instrumentu gućinu, dok su učenice banjalučke gimnazije pripremile tradicionalni kineski ples", rekla je Brataševec. 

Ona je dodala da je će u okviru revije koja će trajati do 18. oktobra biti prikazani srpski, njemački i italijanski arheološki filmovi. 

"Ovo je tradicionalna manifestacija, koja se uspješno održava već 13 godina i u okviru koje na jedinstven način publici približavamo arheološku nauku", rekla je Brataševec. 

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je ovo tradicionalna manifestacija koja ima veliki značaj, kako za Banjaluku, tako i za cijelu Republiku Srpsku. 

"Ovo je jedinstvena prilika da posjetioci u našoj ustanovi pogledaju kvalitetne arheološke filmove i na jedinstven način se upoznaju o ovoj tematici", naveo je Savić.  
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.