FEST

Plaketa Kinoteke uručena glumici Danici Ćurčić

  • Извор: СРНА
  • 05.03.2022. 17:11

Srpsko-danska glumica Danica Ćurčić dobitnica je prestižne Plakete Kinoteke, koju joj je danas uručio umjetnički direktor FEST-a i direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

"Hvala od srca Kinoteci, Festu, Jugoslavu Panteliću. Ovo je zaista nenormalna čast, nemam riječi, nisam mogla ni sanjati ovako nešto", rekla je ova evropska glumica srpskog porijekla.

Umjetnica se zahvalila i producentkinji filma "Mrak" Snežani van Houvelingen iz Srbije koja ju je otkrila u Danskoj, kao i režiseru Dušanu Miliču "na sjajnom radu" i pruženoj šansi u ovom ostvarenju.

"Ponosna sam da mi je baš film `Mrak` prvi na srpskom jeziku. Voljela bih da ovu plaketu posvetim mom tati Mihajlu Ćurčiću, koji je nažalost preminuo prije godinu dana, a znam da bi bio mnogo ponosan. I ja sam mnogo ponosna što dijelim dvije kulture i imam priliku da radim u Danskoj, a sada i u Srbiji, gde se nadam da ću i nastaviti snimanje", istakla je Ćurčićeva.

Na 50. FEST-u predstavljen je prvi srpski filmu u kojem je igrala Ćurčićeva, a riječ je o film "Mrak" režisera Dušana Milića u kojem uz Slavka Štimca, igrala u potresnoj psihološkoj drami na ivici horora, smještenoj na Kosovo i Metohiju u vrijeme pogroma 2004. godine.

Pantelić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da iskoristi prisustvo glumice Danice Ćurčić u Srbiji da joj uruči plaketu Kinoteke.

"Danica je izuzetna glumica našeg porijekla koja pomjera granice u najboljem smislu te riječi, kada je njena profesija u pitanju na matičnom danskom tržištu i mnogo šire od toga. Siguran sam da će Danica sve češće sarađivati sa srpskim filmskim stvaraocima, kao što je uloga u filmu `Mrak` Dušana Milića, što je tek početak njenog prisustva u srpskoj kinematografiji", rekao je Pantelić.

On je istakao da bi zaista volio da u budućnosti srpska publika sve više gleda i sluša Danicu Ćurčić na njenom maternjem, srpskom jeziku.

Danica Ćurčić je pozorišna, filmska i televizijska glumica, rođena 27. avgusta 1985. godine u Beogradu, a sa samo godinu dana odlazi u Kopenhagen, jer joj je otac dobio premeštaj u jugoslovenskoj Ambasadi. NJen otac Mihajlo Ćurčić bio je dugogodišnji novinar i urednik Drugog programa i glavni i odgovorni urednik programa 202 Radio Beograda.

Ona ima veoma uspešnu i zapaženu karijeru u Danskoj, gdje snima bioskopske filmove i televizijske serije, a radi intenzivno i u teatru - Danskom kraljevskom pozorištu.

Diplomirala je na Danskoj nacionalnoj školi pozorišta 2012. godine i odmah je bila angažovana u spomenutom teatru ostvarujući zahtjevne i kompleksne uloge u komadima - "Lulu" Franka Vedekinda i "Ponovo rođenje Frankenštajna" kao muzičko-scenski spektakl, kasnije i "Romeo i Julija" Vilijama Šekspira.

Karijera dansko-srpske umjetnice traje tek 10 godina, a već je odigrala skoro 40 uloga na filmu i televiziji, kao i još mnoge na pozorišnoj sceni.

Danica je dobitnik prestižne nagrade "Šuting star" 2014. godine na 64. Berlinskom filmskom festivalu, a laureat je i nagrade Danske asocijacije filmskih kritičara za Najbolju glumicu u filmu "Tiho srce" čuvenog režisera Bila Augusta /"Kuća čudnih duša"/

Тагови: