"Jedinstvo" i hor Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Potpisana povelja o bratimljenju horova iz Banjaluke i Podgorice

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2022. 17:52

Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke i hor Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici "Sveti apostol i jevanđelista Marko" potpisali su povelju o bratimljenju i saradnji u oblastima i programskim sadržajima.

Njegovo visokopreoštseventvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izrazio je radost i blagodarnost povodom ovog čina, ističući da je posebno važno da se njeguje bratsko jedinstvo, što i jeste imanentno Crkvi.

"Danas smo imali privilegiju da nam na svetoj službi saslužuju horovi iz Banjaluke i Podgorice", rekao je vladika Joanikije.

Protojerej Dragan Maksimović, nastojatelj Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, rekao je da su vjernici Eparhije banjalučke uvijek sa vjerom i radošću gledali na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njene svetinje.

"Ovdje smo da kažemo jedno ljudsko hvala za sve što ste učinili za naš narod, za našu crkvu. Nekako je i prirodno bilo da to tako bude, jer mi smo uvijek gledali u svetinje ove mitropolije, prije svega u Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i Svetog Petra Cetinjskog, pred čijim ćivotom mnoge generacije bogoslova odrastaju", rekao je prota Maksimović.

On je dodao da hor "Jedinstvo" naredne godine navršava 130 godina svog postojanja, uz prekide u strašnom periodu komunizma.

"Rad hora je obnovljen 1992. godine blagoslovom našega vladike Jefrema, čije ja pozdrave ovom prilikom prenosim i vama i vašem vjernom narodu" rekao je Maksimović.

Mitropolit Joanikije služio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Svetu arhijerejsku liturgiju.


Тагови: