Kulturni centar Banski dvor

Predsjednik Srpske otvorio izložbu "SPC i ruska emigracija"

  • 17.09.2018. 20:58

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci izložbu arhivskih dokumenata "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940", u čast ruske carske porodice Romanov.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što ovu značajnu izložbu otvara u danu kada su osveštani temelji za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci. 

"Uvjereni smo da pravimo veliko djelo koje pripada ovoj generaciji ljudi i kojim ćemo se odužiti onima koji su imali viziju prije 100 godina. Red je da se na ovaj način odužimo carskoj porodici i Rusiji u cjelini kao njihovoj državi", rekao je Dodik na otvaranju izložbe. 

On je istakao da Republika Srpska ima mnogo lijepih hramova, podignutih u teškim i manje teškim vremenima. 

"Ali, ovo što smo naumili da uradimo sigurno će biti jedno od osnovnih obilježja Banjaluke. Hram se gradi u stilu Ruske pravoslavne crkve, a biće vlasništvo Srpske pravoslavne crkve", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, da su Srbi istinski imali državu na ovim prostorima, vjerovatno bi ovaj hram bio puno prije započet i završen. 

"Sad su dobili svoju državu, Republiku Srpsku, i ona može da uradi ono što smo danas učinili, kao što je osveštanje temelja hrama i kulturnog centra, a i ovu izložbu. To je samo početak, mi ćemo dalje tragati i tražiti nove izazove i nove interpretacije odnosa i ilustracije svega onoga što se dešavalo u prošlosti", rekao je Dodik. 

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je izložba dvojezična, na ruskom i srpskom jeziku, da je urađena na 22 panoa, te da sadrži oko 200 eksponata. 

Stojnić je istakao da je izložba priređena povodom osveštanja temelja za izgradnju srpskog-ruskog hrama, u čast ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, koji je za srpski narod sve dao, uključujući državu, porodicu, narod, a na kraju i svoj život. 

"Mi mu se skromno odužujemo danas kada smo osveštali temelje za srpsko-ruski hram, a ova izložba je kamičak u toj zahvalnosti", rekao je Stojnić. 

Izložbu, čiji je autor direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović, organizovali su Arhiv Republike Srpske i Arhiv Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Srpske, pod pokroviteljskom predsjenika Srpske. 

Otvaranju izložbe prisustovali su ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, prvi direktor Arhiva Srpske Nebojša Radmanović, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i drugi zvaničnici.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм