Gradiška

Predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka"

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2022. 21:33

U Kulturnom centru Gradiška večeras je predstavljen strip "Jasenovac tamna strana mraka" autora Slobodana Borjanovića koji je na ovaj način želio da se prikaže golgotu srpskog naroda u ustaškom koncentracionom logoru.

U stripu je Borjanović obuhvatio period od Kozaračke ofanzive do proboja logora Jasenovac, u kojem je jednu od ključnih uloga imao glavni lik stripa Mile Ristić iz gradiškog sela Miljevići.

Predstavljanju stripa prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan koji je istakao da su mnogi zaboravili da su Srbi žrtve, ali i pobjednici Drugog svjetskog rata, te da je na njima da pišu o svom stradanju i pobjedama.

"Nažalost, tek nam predstoji ozbiljno i odgovorno pisanje istorije, zasnovano na činjenicama", naglasio je vladika Jovan.

On je dodao da je strip sredstvo da se predstave istorijske činjenice, zbog čega je i ovaj Borjanovićev strip veoma važan i značajan.

Autor je ispričao da je na stripu radio oko dvije godine, a želja mu je bila da kroz crno-bijele crteže i istorijske činjenice oživi sjećanje na golgotu srpskog naroda, ne ublažavajući stravične zločine koje su počinile ustaše, posebno u logoru Jasenovac.

"Želja je bila da se istina prikaže i na ovaj način svima koji bi sada da nam pišu istoriju, a prekrajali su je i ranije", rekao je Borganović, dodajući da je i on potomak ustaških žrtava.

Izdavač stripa je Zavičajni muzej Gradiška, a suizdavač gradska Boračka organizacija.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić rekao je da je ovaj strip novi prikaz istorijskih zbivanja, te da je jednako važan kao i dokumentarni i igrani filmovi koji se u posljednje vrijeme bave tematikom stradanja Srba na ovim prostorima.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da su prepoznali potrebu da strip o stradanju Srba u Jasenovcu bude u rukama čitalaca, zbog čeka su ga i finansijski podržali.

Strip "Jesenovc tamna strana mraka" je Borajanovićevo dvadeseto objavljeno djelo raznih tematika. Objavio je nekoliko stripova, od kojih je do sada najznačajnija "Istorija Srba u stripu".

Bavi se sportskim novinarstvom, zbog čega je i većina njegovih knjiga u vezi sa istorijom sporta, posebno fudbala na području Gradiške

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.