"Marački jasnovidac"

Predstavljena knjiga intervjua sa mitropolitom Amfilohijem

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2022. 20:29

Knjiga intervjua sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem "Marački jasnovidac", autora Perice Đakovića, predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o živom i nepresušnom istočniku vjere i bogom nadahnute misli mitropolita, rečeno je večeras u Gračanici gdje je ovo djelo promovisano.

Knjiga je u Domu kulture u Gračanici promovisana u prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je rekao da ljudi sabrani oko imena i djela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija razvijaju osjećaj da je on uvijek tu, zajedno sa blaženopočivšim vladikom Atanasijem.

- U najtežim sudbonosnim danima na Kosovu i Metohiji, 1998-1999. godine oni su nam bili oslonci jer smo znali da, kako oni neće ostaviti nas sirote i same, tako Gospod neće njih ostaviti - naglasio je vladika Teodosije.

Prema njegovim riječima, svaki pomen mitropolitovog imena, posebno njegovog djela, pretočeno u knjizi intervjua mora biti s nadahnućem, jer je svaka njegova riječ bila riječ poruke.

- Ovo veče neka bude samo jedno malo uzdarje na svu njegovu ljubav i sve što je učinio za sve nas - rekao je vladika Teodosije.

Pisac Budimir Dubak, jedan od najboljih poznavalaca lika i djela mitropolita Amfilohija, rekao je da je mitropolit zadužio srpski rod i pravoslavlje toliko da mu se nikada ne može uzdarjem uzvratiti.

- Imao sam sreću da od prvog dana njegovog povratka 1990. godine u Crnu Goru budem njegov satrudnik. Mitropolit je ostavio toliko veliko djelo da će trebati vrijeme i vrijeme da se ono shvati i razumije - naglasio je Dubak.

Podsjećajući da je monaštvo u Crnoj Gori u trenutku dolaska mitropolita brojalo tek nekoliko njih, Dubak je naveo da je mitropolit sagradio ili obnovio više od 700 crkava i manastira na području Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Odlaskom mitropolita Amfilohija sa ovoga svijeta završena je jedna cijela istorija ovovremene Crne Gore koju je njegova figura dominantno obilježila. Poslije Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša nismo imali nadahnutijeg duhovnika i obnovitelja vjere pravoslavne u Crnoj Gori - rekao je Dubak.

On je ponovio da je mitropolit Amfilohije tokom tri decenije Bogom nadahnutog podviga razgorio zrak zatrpane vjere u narodu i razbuktao oganj u crkvama kojima je stradalna Crna Gora oživjela.

Dubak je napomenuo da se mitropolit neumorno borio za pobjedu dobra i bratske sloge, po ugledu na Svetog Savu, čijim je stopama hodio i bio istinski narodni učitelj i misionar.

- Uz obnovu i procvat crkve u Crnoj Gori mitropolit je stvorio monumentalno književno djelo od oko 50 tomova - rekao je Dubak, navodeći da je mitropolit Amfilohije preobrazio cijeli jedan narod na litijama na kojima su branjene Hristove svetinje.

Autor Perica Đaković rekao je da je ovo prva knjiga koju je objavio prepisujući doslovno svaku mitropolitovu izgovorenu riječ iz intervjua koje je vodio sa njim.

Najavljujući da će naredna knjiga biti Božićni intervjui pod naslovom "Hristo /Risto/", Đaković je rekao da naslov "Morački jasnovidac" jesu riječi Matije Bećkovića izgovorene u oproštajnom govoru na sahrani mitropolita u Sabornom Hramu u Podgorici.

Đaković je vladici Teodosiju uručio jednu knjigu sa posvetom.

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм