Zvijezda predstave "Radovan III"

Preminula Tatjana Beljakova

  • Извор: Б92
  • 18.11.2022. 13:17

Dramska umjetnica Tatjana Beljakova je preminula u 88. godini u Beogradu. Bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212, saopšteno je iz ovog pozorišta.

Rođena je 1. januar 1934. na Mljetu. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1956. bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 od 1961. godine.

Za Svjetski Dan pozorišta 2020. Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao onlajn kultnu predstavu "Radovan treći" Dušana Кovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno izvedenu 30. decembra 1973, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina. Bila je članica ansambla Atelje 212 a najpoznatija je bila po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

Igrala je u ostvarenjima "Boji slepila", "Balkan ekspres 2", "Šmeker", "Mahovina na asfaltu", Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi", "Vruć vjetar", "Pozorište u kući", "Кuda idu divlje svinje", "Hranjenik", Na putu izdaje", "Кralj Ibi"…

U jednom intervju je izjavila o svom porijeklu: "Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Djed je bio carski oficir, moj otac ljekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo".

Ispraćaj za kremaciju Tatjane Beljakove je u subotu, 19. novembra u 11.45 na Novom groblju u Beogradu.

(Foto: Facebook/Milan Caci Mihailovic)

Тагови: