Акира Торијама

Преминуо творац Змајеве кугле

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 07:34

Творац Змајеве кугле, једног од најутицајнијих и најпродаванијих јапанских стрипова свих времена, Акира Торијама, преминуо је у 68.

Торијама је преминуо од акутног субдуралног хематома, врсти крварења у близини мозга, саопштио је његов студио у петак.

Змајева кугла је изузетно популаран широм свијета, а стрип серија је такође изњедрила цртане и филмске верзије.

Фанови су одали почаст Торијами за стварање ликова који су постали дио њиховог дјетињства.

Серија стрипова Змајева кугла дебитовала је 1984. Прати дјечака по имену Сон Гоку у његовој потрази за прикупљањем магичних змајевих куглица како би бранио Земљу од ванземаљских хуманоида.


Принудно слетио: Авиону отпао точак и полупао аута - ВИДЕО

Принудно слетио: Авиону отпао точак и полупао аута - ВИДЕО

Торијама је у вријеме своје смрти имао недовршена дјела.

Умро је 1. марта, а сахрани је присуствовала само његова породица и врло мало пријатеља, наводи се у саопштењу са сајта Змајева кугла.

"Имао би још много ствари за постизање. Међутим, оставио је много наслова манга и умјетничких дјела овом свијету", рекао је његов студио.

"Надамо се да ће јединствени свијет стварања Акире Торијаме и даље бити вољен свима још дуго времена", додаје се.

Рођен у Нагоји у Јапану 1955. године, Торијама се пробио у свијет стрипа раних 1980-их с доктором Слампом, који прича причу о дјевојчици роботу Арале и њеном научнику креатору.

Али Змајева кугла је био његово најпознатије дјело. Многим обожаваоцима, Сон Гокуово путовање од клинца који петља у тренингу борилачких вјештина до хероја у високом летењу који може испаљивати ​​струју из својих руку одражава њихову властиту борбу против сумње у себе док су одрасли.


Тамара Милутиновић жестоко поткачила Сајси Ем Си: Неко с таквим вокабуларом...

Тамара Милутиновић жестоко поткачила Сајси Ем Си: Неко с таквим вокабуларом...

Змајева кугла је инспирисао писце фан фикција и косплејере који своју косу обликују попут оштрих и шиљастих праменова ликова.

Верзија из цртаног филма синхронизована је на бројне језике, а акцијске фигуре Змајева кугла Балл су главна тема у трговинама играчака од Јапана до Кине и југоисточне Азије.

У интервјуу 2013. за јапанске новине Асахи, Торијама је рекао да "нема појма" како је Змајева кугла постао толико популаран стрип широм свијета.

"Када сам цртао стрип, све што сам желио да постигнем је да угодим дечацима у Јапану", рекао је он, преноси новинска агенција АФП.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.