Жири одлучио

Признање за бањалучког књижевника: Награда "Библиос" Ранку Рисојевићу

  • Извор: Независне
  • 07.12.2023. 20:30

Награда "Библиос" за цјелокупно књижевно стваралаштво, коју, од 1991. године, додјељује библиотека "Влада Аксентијевић" из Обреновца, ове године припала је бањалучком књижевнику Ранку Рисојевићу.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу Миломир Краговић, предсједник, те Вукашин Љуштина, Момчило Јоксимовић, Миладин Тошић и Миладин Недић, чланови.

Овим поводом огласио се Рисојевић.

"Ових дана пристигла ми је награда о којој ништа нисам знао, а још мање бих помислио да ће је мени додијелити жири на чијем је челу прошлогодишњи добитник награде, угледни књижевник и публициста Миломир Краговић. Али човјека понекад изненаде и такве ствари, па и мене награда имена 'Библиос', коју, сасвим природно, додјељује једна библиотека, о чему има посебан текст на Википедији. Када сам прочитао имена мојих претходника, био сам више него пријатно изненађен", истакао је Рисојевић и додао да награда "први пут прелази преко Дрине".

Иначе, награда се састоји од повеље "Библиос" и новчаног износа, уручење се приређује 26. марта, на Дан библиотеке, а овај пут награда ће бити уручена у Бањалуци.

"Хвала дародавцу. Додјела награде биће у нашој библиотеци, што је, такође, чин пријатељства двије библиотеке", открива Рисојевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: