Pronađen oklop iz 16. vijeka ukraden iz Luvra prije skoro 40 godina

  • 05.03.2021. 11:50

Stručnjak za antikvitete obratio se policiji kada je tokom procjene nasledstva jedne porodice u Bordou među ponuđenim predmetima uočio luksuzni šljem i bogato ukrašen oklop. Ispostavilo se da su ovi eksponati ukradeni iz Luvra.

Pariski Muzej Louvr objavio je da je pronađen oklop iz doba renesanse optočen zlatom i srebrom koji je nestao iz njihove kolekcije prije skoro 40 godina.

Policija je posle dojave eksperta za antikvitete identifikovala predmete iz baze podataka ukradenih umjetničkih djela, i ustanovila da su oni pod potpuno misterioznim okolnostima nestali iz Luvra 31. maja 1983. godine.

Kancelarija tužioca u Bordou sada istražuje kako se dogodilo da ovi predmeti završe u privatnoj kolekciji ove porodice.

Smatra se da su ovaj oklop i kaciga izrađeni u Milanu između 1560. i 1580. godine. Porodica Rotšild ih je poklonila Luvru 1922. godine.

„Bio sam siguran da će se jednog dana pojaviti jer su to vrlo rijetki i jedinstveni eksponati. Ali nikada nisam mogao da pretpostavim da će sve ispasti tako jednostavno – da su u Francuskoj i da su još uvijek u kompletu“, naglašava Filip Malgur, rukovodilac kolekcije.

„Ovako izrađen oklop je bio stvar prestiža, kao luksuzni automobil danas. U 16. vijjeku izrada oružja je bila vrsta luksuzne umjetnosti. Danas je to samo ukras koji nema nikakve veze sa njegovom pravom namjenom“, dodaje Malgur.

U francuskoj bazi podataka ukradenih umjetničkih dijela nalazi se oko 100.000 predmeta, a samo prošle godine je nestalo 900.

Prema riječima Žan-Lik Martineza, direktora Luvra, posljednja krađa iz najposećenijeg muzeja na svijetu dogodila se 1998. godine kada je ukraden portret francuskog umjetnika iz 19. veka Žana Batista Kamija Koroa.

„Još uvijek je tražimo“, kaže Martinez.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)