Audio-vizuelni centar Republike Srpske

Prva ljetna škola filma u Banjaluci od 17. do 27. avgusta

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2023. 16:23

Prva Ljetna škola filma održaće se u Banjaluci od 17. do 27. avgusta i okupiće 22 polaznika uzrasta završnih razreda osnovne škole i srednje škole.

Ovo je rečeno na konferenciji za novinare v.d. direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anje Ilić, dekana Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragane Purković Macan i voditelja Studija glume „Jazavac“ Dragane Marić.

Ilićeva je istakla da se ideja o zajedničkom projektu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Audio-vizuelnog centra Republike Srpske,  rodila prije pola godina u razgovoru sa voditeljem Studija „Jazavac“ Draganom Marić, s obzirom da su polaznici ove škole glume veoma zainteresovani za dalje usmjerenje ka filmu i umjetnosti.  

Liban zabranio emitovanje Barbi u kinima, tvrde da promoviše homoseksualnost

Liban zabranio emitovanje Barbi u kinima, tvrde da promoviše homoseksualnost

„Osmislili smo školu filma kroz koju će polaznici proći čitav proces stvaranja kinematografskog djela, od ideje do premijere, uz pomoć mentora koji će sa njima intenzivno raditi deset dana i pomoći im da snime kratke filmove i premijerno ih prikažu publici“, rekla je Ilićeva. 

Ona je navela i da je ideja da Ljetna škola filma bude dugogodišnji projekat, a da polaznici u budućnosti budu talentovana i zainteresovana djeca iz cijele Republike Srpske.

Purković Macan, izrazivši zadovoljstvo učešćem u projektu, istakla je da je ovaj projekat za banjalučku akademiju značajan, jer su polaznici potencijani studenti ove akademije. 

„Predavači i mentori su, uglavnom, profesori na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Trudili smo se da pokrijemo sve segmente u procesu stvaranja filma kako bi se upoznali sa svakim segmentom pojedinačno i u budućnosti opredijelili za njima najzanimljiviji“, rekla je Purković Macan i dodala da je svima u cilju stvaranje kvalitetnih kadrova koji će u budućnosti stvarati filmove u Republici Srpskoj.

Stiže erotski triler sniman u Srbiji - pogledajte trejler

Stiže erotski triler sniman u Srbiji - pogledajte trejler

Marićeva je rekla da je kroz Studio glume „Jazavac“ u proteklih 12 godina prošlo 200 polaznika, kao i da postoje djeca koja školu glume pohađaju godinama  i imaju želju i ambiciju  da budu filmski radnici i upišu akademiju umjetnosti. 

„Osluškujući njihove potrebe i prepoznajući važnost edukacije mladih zainteresovanih za umjetnost osmislili smo projekat koji će im pružiti priliku da upoznaju najvažnije segmente filmske umjetnosti  i to režiju, kameru, scenario, scenografiju, montažu, zvuk i produkciiju“, rekla je Marićeva. 

Istakla je da će polaznici proći teorijsku i praktičnu obuku, a da će kruna svega biti svečana premijera nastalih filmova, koja će se održati, 27. avgusta, u 20.00 časova u Gradskom pozorištu Jazavac, čime će biti obilježen završetak prve LJetne škole filma.

U Trebinju otvoren Festival mediteranskog i evropskog filma

U Trebinju otvoren Festival mediteranskog i evropskog filma

Predavači na Ljetnoj školi filma su profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija,  Draško Gajić, profesor  na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, Đorđe Vranješ, asistent produkcije, kao i najstručniji kadrovi na predmetu zvuk i montaža, Igor Suzić i Aleksandar Jakšić. 

Mladi reditelj Vladimir Tagić jedini je gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima su producent Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević i režiser Stefan Tomić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм