U SAD

Prvi put od 1987. godine: Prodaja vinilskih ploča nadmašila prodaju diskova

 • Izvor: Agencije
 • 14.03.2023.13:31

Prodaja vinilskih ploča je, prvi put od 1987. godine, nadmašila prodaju diskova u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja BBC.

Nešto iznad 41 milion gramofonskih ploča prodato je 2022. godine, u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, dok je prošle godine prodato 33 miliona diskova u vrijednosti od 483 miliona dolara.

Prihod od snimljene muzike u SAD porastao je sedmu godinu zaredom i dostigao rekordnih 15,9 milijardi dolara.

Prihod od snimljene muzike u 2022. godini porastao je za šest odsto, prema izvještaju koji je objavilo Udruženje izdavačke industrije Amerike (RIAA), uglavnom zahvaljujući strimingu, ali i prodaji fizičkog muzičkog formata.

Izvještaj je otkrio da je prihod od fizičkih muzičkih formata stalno rastao tokom godina, obilježen "izvanrednim oživljavanjem" u 2021. godine, nakon što je smanjen tokom prve godine pandemije, 2020. godine.

Prošlogodišnji prodaji vinil ploča potvrđuju da vinil "utvrđuje svoju poziciju kao stalni dio savremenog muzičkog tržišta", rekao je direktor RIAA i Mič Glejzer, prenosi Tanjug.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.