Pisci čija će djela zauvijek živjeti

Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović dobitnici "Andrićeve nagrade"

  • 27.01.2019. 20:24

Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović su ovogodišnji dobitnici "Andrićeve nagrade". U obrazloženju žirija stoji da je riječ o piscima čija će djela zauvijek živjeti kao i to da je Nogo svojim sonetima nadmašio je i velikog Stevana Raičkovića, dok je Petrović objavljivanjem 119 izdanja, koja su prevedena na brojne jezike, pokazao da je svjetski pisac. 

"Nekad sve počinje arhitekturom, nekad građevina nepomična preraste i sopstvenu veličinu, sve je počelo mostom koji spaja dvije obale, a onda taj most prerasta u "Na Drini ćuprija" koji spaja sve svijetove. Želim da se zahvalim na priznanju, samo ime Andrićevo je veliko, velika je čast koja mi je ukazana", kaže Goran Petrović, književnik.

Cilj je da ističemo one koji vrijede, kaže prvi čovjek Andrićevog instituta i proslavljeni svjetski režiser Emir Kusturica. 

"Svi dosad nagrađeni, a i oni koje danas nagrađujemo, su predstavnici te manjine za koju bi mi voljeli da se veže većina, i utoliko je danas čast da ih ugostimo i nagradimo Rajka Petova Nogu za "Sonet i smrt" i Gorana Petrovića za njegovo cjelokupno djelo", kaže Emir Kusturica, direktor Andrićevog instituta.

Rajko Petrov Nogo, zbog bolesti, nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade, ali se pismom zahvalio žiriju. Prošle godine Andrićevom nagradom okitili su se Borislav Đorđević, Ju Hua, a prije njih Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Matija Bećković i Vladimir Kecmanović.