Srpski pisac

Selimović dobio svoje mjesto u Aleji srpskih velikana u Andrićgradu

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2022. 19:05

Meša Selimović, dobio je svoje mjesto u Aleji srpskih velikana u Andrićgradu. Djelo poznatog srpskog vajara Zorana Kuzmanovića na trenutak su kroz svoje besjede oživjeli akademik Matija Bećković i profesor Milo Lompar.

Objasnili su  zašto je bitno da se na godišnjicu izgradnje grada od Kamena postavi bista sljedbenika Ive Andrića koji je rušio sve što ljude razdvaja.

"Dobro došao u Andrićgrad Meša Selimoviću gdje te čekaju Njegoš, Tesla i Ivo Andrić, srećan praznik", poručio je Matija Bećković, srpski akademik.

"Šta je čovjek, a mora biti čovjek iz monologa Igumana Stefana, ovaj stih je označio duboko dvostruko opredjeljenje Meše Selimovića", kaže Milo Lompar.

Vidovdan je zavjetni dan kod Srba i zato  upravo na taj dan Srbi treba da se okupljaju u svojoj Republici Srpskoj kako bi nastavili kurs očuvanja identiteta, kaže to nakon otkrivanja spomenika srpski član Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da se dobro sjeća ideje svijetskog režisera Emira Kusturice o gradu na ušću dvije rijeke.

"Mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine gdje Emir osmisli i radi sa svim onim što je potrebno da ne bi zaboravili na sebe i da se ne bi izgubili uz svim ovim brzacima svijeta i da ne bi negdje skrenuli, nestali i zato je važno da se držimo svog identiteta i svoje kulture, svojih velikana, svoje istorije", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Meša Selimović bio je jugoslovenski pisac sa srpskim porijeklom koji je stvarao svoja najbolja djela u drugoj polovini 20 vijeka.

Srbin je slavno biti, ali i skupo. Upravo ta rečenica Meše Selimovića o svom srpskom opredjeljenju najkraće je opisala srpsku borbu za očuvanjem svog identiteta. Za sljedeći Vidovdan i godišnjicu očekuje se nova bista jednog od srpskih velikana, jer Srbi su ih imali, a sada ih velikani otimaju od zaborava.