Proslavljeni američki filmski reditelj

Stiven Spilberg nagrađen za životno djelo

  • Извор: Танјуг
  • 22.02.2023. 09:00

Proslavljenom američkom filmskom reditelju Stivenu Spilbergu uručena je nagrada za životno djelo na 73. Berlinskom filmskom festivalu.

Primajući Počasnog zlatnog medveda za životno djelo Spilberg je rekao da ga i danas, u 76. godini života uzbuđuju planovi za snimanje novih filmova, prenosi Rojters.

Ovaj svjetski priznati reditelj, poznat po najomiljenijim blokbasterima u istoriji kinematografije kao što su Ajkula i E.T. nedavno je završio, jedan za drugim dva filma - poluautobiografski "Fibelmansovi" i "Priča sa zapadne strane", rimejk klasičnog holivudskog klasika, ljubavno-dramskog mjuzikla iz 1961. godine koji je režirao tandem Robert Vajz i DŽerom Robins po originalnom brodvejskom mjuziklu iz 1957. godine.

Govoreći o poluautobiografskom ostvarenju "Fibelmansovi", Spilberg je rekao da ga je majka uvijek podsticala da snimi film o svom djetinjstvu.

- Moja mama je govorila: Dala sam ti toliko dobrog materijala, kada ćeš ga iskoristiti - rekao je Spilberg.

Poznat po svojim popularnim, pristupačnim i ubjedljivim filmovima, Spilberg je uputio savjet potencijalnim filmskim stvaraocima da uvijek počnu od priče.

- Ako želite da budete filmski režiser, prije svega pišite. Priča će učiniti da publika obrati pažnju na vas, a ne snimci -  poručio je američki reditelj.

Spilberg je podijelio sa auditorijumom da završava rad na scenariju pod naslovom "Napoleon" koji je njegov prijatelj, čuveni američki reditelj Stenli Kjubrik ostavio nedovršenim poslije smrti 1999. godine.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм