Kozarska Dubica

U Domu kulture održano "Rusko veče"

  • 22.09.2018. 21:56

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održano "Rusko veče" na kojem je djela ruske klasične muzike izveo hor Ruskog kulturnog centra "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke, a nastupio je i prvak Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić.

Kulturno veče, posvećeno prijateljskoj zemlji i narodu, organizovala je opštinska organizacija Udruženja građana srpsko-ruske zajednice "Zavet". 

Predsjednik Udruženja u Kozarskoj Dubici Duško Milunović izjavio je da srpsko-ruska zajednice "Zavet" radi šest godina i da su u tom periodu organizovani različiti kulturni i drugi sadržaji. 

"Želimo večeras da djelić ruske kulture opet donesemo u našu Dubicu, a nadam se da ćemo u narednom periodu ovakvih sadržaja imati još više", rekao je Milunović. 

On je dodao da mu je posebno drago što je narod ispod Kozare naklonjen i privržen majci Srbiji i Rusiji i naglasio da u Republici Srpskoj ima dosta sadržaja koji su ekonomski, politički i kulturno povezani sa Rusijom. 

"Nama je velika čast što je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova jedne velike bratske zemlje posjetio Banjaluku", rekao je Milunović. 

On je najavio da će u Loparama uskoro biti podignut spomenik ruskom bataljonu koji je u sastavu SFOR-a došao i zaštitio srpski narod 1995. godine, a zatim gotovo samoinicijativno otišao na Kosovo da i tamo zaštite Srbe. 

Milunović je dodao da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kroz jedinice vojske Republike Srpske prošlo 700 ruskih dobrovoljaca, a da je njih 38 položilo svoje živote za slobodu. 

"Mi smo zajedno sa svojom ruskom braćom u Višegradu podigli spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima i svake godine 12. maja obilježavamo njihovo stradanje, podsjećamo se na njihovu žrtvu, a njihove porodice, zahvaljujući Udruženju "Zavet", ostvarile su sva prava koja imaju i porodice naših boraca", rekao je Milunović. 

On je naglasio da Srbi i Rusi imaju zajedničku kulturu, tradiciju, zajedničke jezičke korijene i dobrim dijelom zajedničku istoriju. 

Gosti manifestacije "Rusko veče" bili su članovi udruženja Moto-klub "Noćni vukovi". 

Potpredsjednik udruženja Goran Tadić izjavio je da su članovi udruženja patriote, koji vole svoje zemlju, a da su večeras u Kozarsku Dubicu došli da podrže aktivnosti Udruženja "Zavet". 
 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм