Упознали се на Сајму књига

Времешни пјесник из Добоја стекао популарност захваљујући студенту: Људи се јављају с разних страна

  • Извор: РТРС
  • 12.11.2023. 20:10

Необична прича са недавно завршеног Сајма књига у Београду показала је позитивну страну друштвених мрежа.

Видео-снимак који је објавила двадесетогодишња студенткиња Милица Маринковић из Крагујевца о сусрету са времешним пјесником Радованом из Добоја, брзо се проширио регионом и у кратком времену имао више од милион прегледа.

Почело је тако што је Милица, волонтирајући на штанду Факултета друштвених наука, у сајамској гужви и шаренилу, примијетила старијег господина како дуго сједи са кофером пуним књига, али мало ко на њега обраћа пажњу. Поразговарала је с њим, допале су јој се његове пјесме и купила је књигу. У жељи да му уљепша живот, путем друштвених мрежа позвала је и друге да то учине.

"Било ми је јако тужно све што је он испричао. Одрастала сам уз дједове, јако сам везана за њих, па ми је цијела та прича и све то додатно изазвало велике емоције“, каже Маринковићева.

Шта симболише славска свијећа

Шта симболише славска свијећа

Враћајући се кући у Крагујевац, Милица је осјетила потребу да причу о овом сусрету објави на друштвеним мрежама. Испоставило се да је старији господин Радован Топрек. Добоjлије га знају као професора, пјесника и пјевача, који пише већ шест деценија. На сајам је донио 100 комада своје збирке "Жива истина је", у којој је 200 пјесама, од 1.000 колико их је написао.

"Она прилази, носи и нуди мени сок и кекс, а већ је током дана купила књигу и читала, гледала, снимала те пјесме и већ објавила на интернету, а да ја нисам ништа знао“, каже Топрек.

Милица није ни слутила какав ће одјек имати њена прича. Њен гест дубоко је гануо цијели регион, али и њен факултет, који је одлучио да се прикључи, откупом 100 књига. Потписани примјерак остаје у факултетској библиотеци.

"Ми смо одлучили да уступимо наш штанд њему како он не би стајао на пролазу и да откупимо дио његових књига како би могао то да дијели свим грађанима који буду пожељели да купе његову књигу“, каже Горан Лалић, продекан Факултета друштвених наука у Београду.

Топрек је захвалан овим, како каже, људима великог срца.

"Све те књиге подијелили су бесплатно народу, то се не може заборавити“, истиче он.

Покушај провале у кућу српске повратнице (77):

Покушај провале у кућу српске повратнице (77): "Чула сам лупкање, видим штека виси"

Може се рећи да је ова прича Радовану Топреку промијенила живот, али њен прави епилог тек слиједи јер се људи јављају с разних страна.

"Доста људи ми је писало из разних држава Европе, али најснажнији утисак оставио је човјек који се јавио из Америке и који је рекао да ће послати на рачун новац за 100 књига које ће се касније подијелити на промоцији“, рекла је Маринковићева.

Захваљујући овој дјевојци, за добојског пјесника сада сви знају. Кад сљедеће године буде дошао на Београдски сајам књига, не мора да брине - за њега и његове књиге увијек ће бити мјеста на штанду Факултета друштвених наука. Жива истина је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.