Mokra Gora

Završen "Kustendorf": "Zlatno jaje" za "Vedro nebo", Božoviću "Drvo života"

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2022. 07:49

Filmski festival "Kustendorf" završen je uručenjem nagrade "Drvo života" glumcu Petru Božoviću i proglašenjem pobjedničkih kratkih filmova, među kojima je "Zlatno jaje" pripalo ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Zamoskovnog.

Osnivač festivala reditelj Emir Kusturica uručio je nagradu "Drvo života" Božoviću koji je pozdravljen ovacijama u bioskopu "Prokleta avlija" u Drvengradu.

"`Drvo života` ću čuvati. Drvetu je potrebna nega, pre svega voda života. Trudiću se da ovo drvo zalivam", rekao je Božović na sinoćnjoj svečanosti.

Žiri, u kojem su egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicista filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i direktor fotografije Ivan Šijak, "Zlatno jaje" 15. "Kustendorfa" dao je "Vedrom nebu", ocijenivši da je "svaki aspekt ovog filma bio savršen".

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora "Srebrno jaje" je pripalo djelu "Njemački kvalitet/Kolege" Janisa Aleksandera Kifera iz Njemačke, odsutnog sa festivala, uz ocjenu da je uspeo da nasmije govoreći o jednoj teškoj temi.

"Bronzano jaje" zaslužio je švajcarski "Ludi ples" Vanje Viktora Kabira Tongole za "efikasno i upečatljivo ispričanu priču u samo pet minuta".

"Već je bila nagrada što sam došao ovdje, a ovo je nešto neočekivano... Hvala koki koja je snijela ovo `Bronzano jaje`", rekao je autor.

Poseban pomen žirija zaslužio je španski "Vučicin totem" odsutne Veronike Ečegi koja je prikazala "moćnu priču zrelim filmskim jezikom".

Danski "Beskorisni operski pevači" Pabla Sereta de Ena zaslužio je nagradu "Vilko Filač", za izuzetni vizuelni jezik.

"Ovo mi je prvi kratki film i nagrada će mi biti motivacija da nastavim", rekao je De Edna.

Portije je u ime žirija zahvalila "svim autorima na divnim filmovima i svima na ovom divnom festivalu".

Kusturica je za odjavu festivala ispričao da je prije 30 godina sreo književnika Gabrijela Garsiju Markesa u Parizu i pitao ga: "Šta najbolje izražava ideju ljudskog postojanja, da li je to Bog, neka nadsila, svemir?"

"On me gledao dugo dok sam nabrajao razne opsesije i rekao mi: 'Glavna slika osnovne ljudske ideje je zlatno jaje'. Zato ovaj festival ima zlatno jaje", rekao je Kusturica.

Za slogan 15. "Kustendorfa" upotrijebljena je replika "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja" iz kratkog filma "Šta su to oblaci?" kontroverznog italijanskog reditelja Pjera Paola Pazolinija, kome je bio posvećen festival, uz retrospektivu povodom stotinu godina od rođenja Pazolinija.

"Kustendorf" je organizovala produkcijska kuća "Rasta internešnel", uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije i "Mećavnik grada".


Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)