Полиаморна веза

Чланови описали: Ево како функционише љубавна веза од 20 и више особа

  • Извор: Она
  • 19.04.2024. 13:31

Мислите да је троје људи у вези - превише? Њих је 20! Чланови полиаморне везе у којој је укључено 20 и више особа отворили су се о свом свакодневном неконвенционалном начину живота.

Група љубавника, са сједиштем ван Бостона, састоји се од парова и појединаца које укључују "хетерофлексибилне" мушкарце, квир жене и небинарне особе.

- Ово је изабрана породица... само мало стравичнија - рекла је Ен, једна од чланица ове "поликуле", за "Њујорк тајмс".

Поликула је иначе израз који се користи за описивање "замршене структуре формиране од људи са дубоким везама које се преклапају: романтичне, сексуалне, сензуалне, платонске".

- То је организам у развоју који изгледа потпуно другачије из свачије перспективе - додала је Ешли, друга чланица.

Полиаморна веза

Иако је поријекло ријечи нејасно, публикација каже да је почела да се користи прије око 15 година, пошто су приче о немоногамији све чешће улазиле у мејнстрим. Ова "поликула" са сједиштем ван Бостона настала је 2020. године када се неколико парова и самаца окупило и почело да "развија пријатељства" међусобно.

- Наша поликула је велика, 20 или мало више људи, који су у средњим 20-им до средине 40-их година - открила је чланица по имену Кејти и додала:

- Многи од нас су у браку и имају примарно партнерство. Наш поликул је под управом жена. Људи који се идентификују као жене су они који предњаче. Сазивамо се, планирамо, доносимо одлуке. И сви смо дубоко заљубљени једни у друге, без обзира на то да ли је у питању романтична љубав или не.

Разни чланови ове поликуле говорили су о свом необичном аранжману, описујући га као "оснажујућ", "радикалан" и "ослобађајућ". Осим интимне слободе, тврде да поликул пружа емоционалну подршку, могућности умрежавања, па чак и финансијске подстицаје, јер неки чланови дијеле стамбени простор.

Међутим, као и у свакој вези - није све само забава. Љубомора, временска ограничења и нарушене границе могу да закомпликују оно што иначе изгледа као живахна фракција која срећно избацује конвенционалне односе кроз прозор.

Неколико чланова је, рецимо, открило да су раније били у моногамним браковима и везама, и да је придруживање оваквој вези захтијевало прилагођавање. Мушки члан ове поликуле, Роберт, рекао је да се доста мучио када је његова жена Ен "почела да се виђа" са другим мушкарцем из групе.

- Осјећао сам се непотребан и неадекватан -  признао је и додао: - Осјећао сам се као да сам сто одсто замјенљив… Много је суза проливено. Али на крају сам открио да ми је поликула заправо помогла да ојачам свој брак са Ен, јер сам схватио да се наша веза заснива на много више од интимних односа.

Полиаморна веза

Ни уклапање разних пријатеља и љубавника такође није лак подвиг, поготово што су неки чланови поликуле и родитељи.

- Договарање може да буде веома незгодно - објашњава један од чланова по имену Бине и додаје: - Много организовања се обавља на групном ћаскању поликуле, гдје пратимо различите границе и преференције које су поставили други у групи.

- Прекршена правила могу бити стварно штетна - истиче Кејт и додаје: - Придржавање граница других људи је велики дио боравка у поликулу. То је најважније.

У једној поликули, како објашњавају, правила могу да се крећу код сваког појединца другачије - од тога да немају правила до тога да ће излазити само са људима заједно у пару или да ће учествовати у групи само као пријатељили, или као сензуална пријатељства, или посебна интимност...

Ен, која је удата за Ричарда, рецимо, објашњава да жонглира између своје романтичне везе са мужем, док има интимне односе без обавеза са неколико других чланова поликуле.

- Мој муж, мој партнер за љубав, особа са којом имам дом - објаснила је Ен и додала: - А имам и пријатеље из овог партнерства, које зовем својим супругама и које су главни чланови поликуле. Један од њихових мужева је један од мојих најбољих пријатеља и повремених интимни партнер, а ја сам интимна и са својим женама, иако нисмо романтично повезани. Али ја их волим.

У међувремену, чланица Кејти тврди да може да се носи са само три романтичне везе у исто вријеме - оријентација коју њена заједница назива "полизасићеност", јер је достигла границу своје способности да воли више људи у исто вријеме.

- То је једноставно другачије за различите људе - објашњава.

Али упркос потешкоћама, сви чланови су рекли да корист од њихових односа надмашује терет.

- Знамо зашто је моногамија и даље доминантна структура. Патријархат. Недостатак права које су жене имале - истиче Бине, рекавши да јој поликул нуди узбудљив осјећај слободе: - Као жена и као квир жена, то што могу да живим свој живот што је могуће аутентичније без потребе за мужевљевом дозволом, то је оснажујуће.

Кејти се сјећа како је осјећала радости док је била на "мажењу" са другим члановима поликуле.

- Било нас је осморо који смо се сложили као комадићи слагалице. Мазили смо се и било је толико пријатно. Сви смо замишљали да живимо заједно, да не морамо да бринемо о појединачним хипотекама, само да имамо велику кућу. Зар не можемо то да урадимо? Зашто то не можемо? - пита се ова особа.

Поликули се надају да ће њихова отвореност помоћи другима да се осјећају моћније да експериментишу са неконвенционалним животним изборима, одбацујући конвенционалне представе о томе како би романтична веза требало да изгледа.

- Надам се да је ово друштвени покрет - нагласила је Кејти и закључила: - Надам се да ће људи осјећати више слободе у погледу начина на који желе да живе и у вези са удруживањем ресурса. Структура нуклеарне породице, нуклеарни брак, треба да се промијени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: