ATV

Korisno znati

Kako da znate da je rano za zajednički život?

  • Izvor: B92
  • 09.05.2023. 17:54

Ljubavni odnosi se kreću različitim tempom jer svako različito doživljava ljubav. Tako će neko ranije napraviti naredni korak, a neko kasnije.

Želja da vaša veze pređe na sljedeći nivo i počnete da živite zajedno je možda jedan od najvažnijih koraka. Za tako važnu odluku kao što je ova, morate da razmišljate glavom koliko i srcem.

"Prerano useljenje definitivno može stvoriti više sukoba i stresa u vezi. Kada živite sa nekim, dinamika odnosa se mijenja", objašnjava Neha Prabhu bračni i porodični terapeut za Mind Body Green.

Istina je da ne postoji savršena količina vremena koja mora da prođe prije nego što razgovarate o zajedničkom životu. Neki parovi su spremni u roku od šest mjeseci, dok bi drugima mogle da budu potrebne godine. Međutim, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prije nego što krenete da živite zajedno, a koji će vam pomoći da shvatite da li vi i vaša veza to možete da podnesete.

Prije nego što razgovarate o zajedničkom useljavanju, oboje morate da razgovarate o nečem mnogo važnijem: finansijama. Važno je da vidite da li je zajednički život finansijski moguć.

Ne bi trebalo da bude iznenađenja kada su finansije u pitanju, tako da o tome otvoreno razgovarajte.

Jednako je važno uzeti u obzir i vaše motivacije da živite zajedno. Ako nemate iste razloge, zajednički život može da bude loše iskustvo.

"Asimetrična motivacija, na primjer, može da bude da jedan partner želi da se useli zajedno jer je to jeftinije nego da živi odvojeno, dok drugi partner želi da se useli zajedno jer to vide kao sljedeći korak ka braku", priča bračni i porodični terapeut Elizabet Ernšo.

Tagovi: