Riječ ljekara

Odnos tokom trudnoće - evo šta kaže ginekolog

  • Izvor: Super žena
  • 19.12.2021.21:06

Drugo stanje je i jedno od fizioloških stanja žene, tako da je seks tokom trudnoće dozvoljen. Međutim, šta se dešava ukoliko je trudnoća praćena određenim rizikom od pobačaja?

Za odgovor na ovo pitanje portal "Super žena" potražio je savjet od Marice Đuran, specijalistkinje ginekologije i akušerstva, koja kaže da su u tom slučaju intimni odnosi štetni po zdravlje žene.

"Ukoliko je trudnoća praćena rizikom od pobačaja, ako postoje dodatne smetnje, u smislu nepravilno usađene posteljice, grlića koji je otvoren, skraćen, postojanja kontrakcija, prijeteće infekcije, dakle ukoliko je trudnoća pod pojačanim nadzorom i održavana, onda su intimni odnosi i ne samo seksualni čin, već i sve ostale radnje koje bi dovele do orgazma žene – štetne", kaže ona.

Da bi približila fiziološke promjene kod žene, tokom razvojnog perioda ploda, doktorka Đuran nam ih detaljno opisuje kroz tri faze.

"U prvom trimestru libido je smanjen, trudnica je pospana, često ima muku i povraća, osjeća bolnost u dojkama, tako da se na neki način priproda pobrinula da zaštiti trudnicu u ovom periodu povećanog rizika od spontanog pobačaja", kaže ona.

U drugom trimestru su čak seksualni odnosi poželjni, a ukoliko buduća majka želi da se pobrine da dijete neće dobiti neku infekciju, onda Marica Đuran preporučuje upotrebu kondoma.

"U drugom trimestru povećava se nivo estrogena, trudnica se osjeća bolje, prestaju mučnine, psihički je stabilnija, libido se budi i tada su seksualni odnosi i poželjni i stvaraju jaču prisnost", kaže doktorica.

Kako dalje priča, ne bi trebalo da postoji opasnost kod partnera da će seksualnim činom da povrijede plod, jer on pliva u plodovoj vodi, tako da je bezbijedan od spoljnih uticaja.

U trećem trimestru situacija se mijenja, jer je trudnica prirodno teža, u prosjeku za 10 kg i njena pokretljivost je ograničena.

"Libido se smanjuje, a položaji su ograničeni. Ukoliko želi, može i dalje da ima odnose. Ono što je zaključak je da su intimni odnosi u nerizičnoj, fiziološkoj trudnoći dozvoljeni ukoliko predstavljaju prijatnost za trudnicu", ističe ginekologica Marica Đuran za portal "Super žena".

Tagovi: